Margo Trappenburg: Mantelzorg in onze gemeente

Een kleine denkoefening: wat is in uw gemeente de visie op mantelzorg?

  1. Wij vinden het goed. Heel goed! Mantelzorg is prachtig voor zorgbehoevende burgers: warm, liefdevol en nabij. Mantelzorg is gratis! Hoe meer mantelzorg hoe beter. In keukentafelgesprekken proberen wij de zorg zoveel mogelijk te verschui- ven naar mantelzorgers. Als er al mantelzorg is proberen wij om die mantelzor- ger nog een tandje bij te laten zetten. Mantelzorgers zijn de ruggengraat van de maatschappij.
  2. Wij vinden het heel goed en mooi en gratis, maar we snappen wel dat het zwaar is, mantelzorg. Daarom organiseren we respijtzorg in onze gemeente. We geven de mantelzorger een middag vrijaf, zodat ze ook eens kan gaan winkelen met een vriendin. Dan regelen wij dat er een vrijwilliger komt die op de zorgbehoevende burger let. Wij hebben genoeg uitkeringsgerechtigden in onze gemeente die dat best af en toe willen doen. Ook gratis! En we hebben een cursus voor mantelzorgers waar ze kunnen leren hoe ze het vol kunnen houden. Een gratis cursus, verzorgd door een werkloze hulpverlener. Zij geeft die cursus dan weer om werkervaring op te doen. Zo snijdt het mes aan alle kanten tegelijk.
  3. Wij maken ons zorgen over onze mantelzorgers. We weten dat mantelzorg geen zelf gekozen verplichting is. Mantelzorg is iets wat op je pad komt als je een ernstig gehandicapt kind krijgt. Of als je ouders van lieverlee steeds hulpbehoevender worden: slechtziend, slecht horend, slecht ter been, dementerend. Zorgafhankelijke burgers zijn niet altijd lief en aardig; soms reageren zij hun frustratie af op de mantelzorger. Mantelzorg kan ondankbaar werk zijn. En het is vaak grenzeloos. Ouders van ernstig gehandicapte kinderen moeten zorgen tot hun dood. Zorgbehoevende ouders kunnen makkelijk negentig worden, zodat mantelzorgers moeten zorgen tot voorbij hun pensioen. Wij vinden dat zorgelijk. Intussen lopen er in onze gemeente veel mbo-opgeleide verzorgenden rond die graag aan de slag willen. Niet gratis; in een echte baan. Wij proberen banen te creëren voor jonge mensen die graag willen zorgen. We denken dat dit fijn is voor alle partijen. Voor kwetsbare burgers die dan niet permanent dankbaar hoeven te zijn voor alle gratis hulp. Voor mantelzorgers die weer toekomen aan hun eigen leven. En voor betaalde zorgverleners die zo het beroep kunnen uitoefenen waar ze goed in zijn en waar ze voor hebben gekozen.

Kies de optie die op uw gemeente van toepassing is en bedenk of er voldoende is nagedacht over de twee niet gekozen visies.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *