Margo Trappenburg: Verdringing

Een kleine denkoefening. Wat is in uw gemeente de visie op de Participatiewet?

  1. Wij hebben de doelgroep van de Participatiewet scherp in beeld. Mensen met ernstige beperkingen die niet vanzelf een plekje vinden op de arbeidsmarkt. Mensen die al jarenlang in de uitkering zitten en een grote afstand hebben tot betaald werk. Mensen met psychiatrische problematiek. We doen ons uiterste best om hen allemaal aan een nuttige dagbesteding te helpen. We laten ze meewerken in het gemeentehuis, in de zorg of op scholen, als tegenprestatie voor hun uitkering. We regelen betaalde functies bij de plantsoenendienst en bij de gemeentereiniging. We hebben zelfs een speciale fietsenstalling geopend waar ze aan de slag kunnen en tegelijk worden opgeleid tot fietsenmaker.
  2. Dat doen wij ook allemaal en in onze gemeente wijzen we verder nog op de economische voordelen. Het is goedkoper om volwaardige functies te schrappen en die te vervangen door tegenprestatie-arbeid of functies voor moeilijke doelgroepen. Het kan natuurlijk niet met alle functies. Wij zien de doelgroep van de Participatiewet nog geen beleidsmedewerker of manager worden. Maar hoger in de beroepen- hiërarchie gebruiken we andere trucs die in wezen op hetzelfde neerkomen. We laten dat werk doen door pas afgestudeerde jonge mensen. Niet als baan, maar als werkervaringsplaats. Veel goedkoper en jonge mensen hebben op deze arbeids- markt toch geen keuze. We krijgen soms wel honderd brieven voor een werkervaringsplaats! Na zes maanden heeft de jonge medewerker werkervaring opgedaan en dan vervangen we hem door een nieuwe afgestudeerde.
  3. Wij maken ons zorgen. Wij zijn bang dat het creëren van werk voor kwetsbare burgers en langdurig uitkeringsgerechtigden ten koste gaat van de werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Het wordt een uitruil tussen mensen helemaal onderaan en de mensen net één laag daarboven. Wij maken ons zorgen over de vaste tuinmannen bij de plantsoenendienst, over de reguliere fietsenstalling en het personeel dat daar werkt. We maken ons zorgen over de sociale cohesie in onze gemeente als we kwetsbare mensen opzetten tegen hun net iets meer gelukkige medeburgers. Wij willen echt extra banen te creëren en we willen uitzoeken of we die kunnen laten betalen door rijkere burgers. We weten nog niet of dat lukt. Onze juristen zoeken dat aan uit.

Kies de optie die van toepassing is en denk goed na over de niet gekozen alternatieven.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *