1 dec 2020

Reuring!Café: City Deal ‘Zicht op ondermijning'

Ontzettend veel gemeenten in ons land ervaren dagelijks de problemen van ondermijnende criminaliteit. Ondermijnende criminaliteit schaadt maatschappelijke structuren en het vertrouwen daarin. Het zijn bijvoorbeeld zaken als drugshandel, fraude en cybercrime. Ondermijnende criminaliteit is een gevaar voor burgers en bestrijding ervan staat daarom hoog op de agenda van onze gezagsdragers.

In de bestrijding van ondermijning wordt steeds veelvuldiger gebruik gemaakt van dataverzameling en -analyse. Voor deze verzameling en analyse hebben de Rijksoverheid, gemeenten, het OM, de politie en partijen als het CBS het dashboard ‘Zicht op Ondermijning’ ontwikkeld. In dit dashboard worden generieke data gekoppeld aan typen criminaliteit, waardoor beter zicht ontstaat op de concrete ondermijningsproblematiek in specifieke buurten. Dat maakt sturen met oplossingen mogelijk en kan ondermijnende criminaliteit in de toekomst voorkomen.

Het dashboard ‘Zicht op Ondermijning’ is slechts een voorbeeld van een bredere ontwikkeling in het openbaar bestuur: datagedreven werken. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid publiceerde in 2016 een rapport met daarin de oproep om meer ruimte te geven aan datagedreven werken. Waarom? Wat biedt deze ontwikkeling op het vlak van efficiëntie, effectiviteit en de bredere kwaliteit van overheidsoptreden? Welke lessen kunnen we trekken uit die domeinen waar het goed gaat? Wat leren we bijvoorbeeld van de ondermijningsaanpak? Wat zijn nog aandachtpunten?

Deze en andere vragen staan centraal in deze online editie van Reuring!Café! Reuring!Online richt zich op het informeel samenbrengen van ambtenaren, betrokken burgers, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Tijdens deze editie pakken we uit met een mooie entourage. Mark Frequin, buitengewoon adviseur Publiek Leiderschap bij de Algemene Bestuursdienst en voorzitter van de VOM, is onze debatleider. Host is Toine Dam, landelijk projectleider van de City Deal ‘Zicht op Ondermijning’. Deze editie is live te volgen via het beeldbelprogramma Zoom. Een fysiek bezoek is niet mogelijk. Kort voor het debat ontvangt u meer informatie over de wijze waarop u kunt meekijken.

De bankgasten van dit Reuring!Café zijn o.a.:

  • Peter Noordanus, voorzitter van het Landelijk Strategisch Overleg Aanpak Ondermijning (LSOAO) en voormalig burgemeester van Tilburg
  • Marieke Vermue, senior adviseur Data Science bij ICTU
  • Ruben Dood, directeur Dienstverlening en Informatieverstrekking bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Meld je nu aan!

Bekijk hier ter inleiding vast een presentatie die Toine Dam eerder gaf voor het iBestuur-congres over hoe de City Deal ‘Zicht op ondermijning’ bijdraagt aan de preventieve aanpak van ondermijnende criminaliteit op de thema’s vastgoed en drugs.

Datum: 01-12-2020 | Inloop vanaf 16.30 uur, start 17.00 uur

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *