De overheid trekt werknemers aan uit alle leeftijdscategorieën van de Nederlandse beroepsbevolking. De maatschappelijke relevantie, gecombineerd met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en carrièregroei, maakt werken bij de overheid vooral voor jongeren aantrekkelijk. Echter, het continu realiseren van maatschappelijke meerwaarde stelt de overheid voor grote uitdagingen.
Met veranderende rollen binnen de overheid, toenemende arbeidsmarktkrapte, hogere werkdruk, meer ziekteverzuim en een hoger verloop onder medewerkers, worden de vraagstukken complexer. Daarnaast zijn thema’s zoals digitalisering, kunstmatige intelligentie, en diversiteit en inclusie actueel binnen veel overheidsorganisaties.
Human Resources (HR) kan een sleutelrol spelen bij het adresseren van deze thema’s. Voorwaarde is dat HR erkend wordt als strategische partner door de directie en het bestuur. Momenteel is dit echter niet altijd het geval, wat HR beperkt in zijn mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Het is cruciaal dat HR aan de strategische besluitvormingstafel zit om effectief bij te kunnen dragen.
Hoe kan HR deze strategische positie claimen en als reflectie van de organisatie waardevolle feedback leveren? Welke mindset en competenties zijn nodig voor HR-professionals om deze rol te vervullen? Hoe kunnen zij optimaal gebruik maken van beschikbare kennis, data en systemen? Wat zijn de do’s en don’ts in deze context? En, niet onbelangrijk, wat onthult zelfreflectie over onze eigen praktijken en benaderingen? Aanmelden kan hier.