12 dec 2019

NBA cursus: Organisatie en politieke sensitiviteit

Wilt u als financial effectief zijn? Dan is het nodig om de formele en de informele hiërarchie te (her)kennen. Hoe groter de organisatie (en vaak ook politieker) des te krachtiger de kracht van de informele hiërarchie is.
Deze workshop is er op gericht om u praktische inzichten en handvatten aan te reiken waarmee u de informele routing in kaart kunt brengen en ‘het spel’ leert te doorgronden. Deze organisatie sensitiviteit helpt u bij het effectief acteren binnen uw eigen organisatie.

Doelstelling
Na afloop van deze workshop kunt u het informele organogram schetsen en heeft u de tools om het krachtenveld te doorgronden. U gaat naar huis met een eerste verkenning van het krachtenveld waarbinnen u zelf werkzaam bent. Deze analyse helpt u uw eigen effectiviteit te vergroten.

Inhoud
Sociale relaties en bijbehorende spelregels: de workshop begint met een verkenning van de diverse typen relaties die mensen met elkaar hebben en de impliciete gedragsregels en taboes die daarbij horen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen autoriteit en collegialiteit en hoe komt dat tot uitdrukking in het gedrag van de mensen?

En wat is het verschil tussen de in-group en de out-group en welke spelregels horen daarbij? De geduide verschillen zullen u helpen om uw eigen intuïties te staven en daar woorden aan te geven.

De eigen sociale structuur ontleed: we duiken dieper in de eigen organisatie. U gaat aan de hand van praktische werkvormen het sociaal organogram waarin u zich begeeft in kaart brengen. Dit sociaal organogram wordt expliciet afgestemd op een concreet vraagstuk waar u inzicht in wil verkrijgen. Elk dossier heeft immers zijn eigen sociale en politieke dynamiek. De toegepaste werkwijze kunt u in een later stadium zelfstandig toepassen op andere dossiers.

Bestemd voor
De cursus wordt gegeven in Nieuwegein  en  bestemd voor financials werkzaam binnen de (semi-)publieke sector, grote organisaties of werkzaam binnen een politieke omgeving.

Meer informatie of inschrijven?

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *