Beeld: Shutterstock
Deze leergang is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Publiek Leiderschap (NIvPL). Samen bundelen we onze expertise om professionals in het publieke domein te inspireren en te versterken.
Over de masterclass Inclusief meesterschap
Al jaren worstelen organisaties met de onderwerpen inclusie, diversiteit, gelijkwaardigheid en discriminatie. Op alle niveaus. Want natuurlijk wil niemand onderscheid maken en iedereen gelijk behandelen. Maar doorgaans zonder echt succes. Dit komt doordat er vaak wordt teruggegrepen op trainingen die nauwelijks werken, adviseurs die nooit echt eindverantwoordelijkheid hebben en een obligaat verhaal in de jaarplannen. Met als gevolg dat medewerkers en managers eigenlijk alleen maar moe worden van deze onderwerpen.
Hoe krijg je de energie weer terug en werk je aan duurzame oplossingen die wél werken? Oplossingen waarbij de ander niet het gevoel krijgt ‘dader of ‘slachtoffer’ te zijn maar die een visie, en een manier van werken bieden waarmee wij samen op een mooie manier verder kunnen komen. Waarbij de kwaliteiten en talenten van iedereen worden gezien en gewaardeerd, ongeacht kleur, sekse, afkomst, gender, geaardheid of wat dan ook.
In deze masterclass over diversiteit en inclusie legt Iwan Bean, ervaringsdeskundige en interim bestuurder bij de rijksoverheid, uit hoe je dat kunt doen. Door zijn professionele en persoonlijke ervaring met diversiteit, inclusie en innovatie, combineert hij productieve en constructieve strategieën met een heldere, verbindende implementatie. ‘De kunst is om niet te polariseren maar te verbinden. Stop met praten en start met handelen vanuit inclusief meesterschap!’
Iwan Bean, MSc MBA, is eigenaar van Iwan Bean Leiderschap, Training en Coaching. Iwan heeft twee executive MBA-opleidingen afgerond op Nyenrode, naast een master bij de Universiteit van Amsterdam en een postdoctoraal bij de Erasmus Universiteit. Hij ontwikkelde de Masterclass Inclusief Meesterschap voor topmanagers. Daarnaast vervult hij, op interim basis, diverse directiefuncties binnen- en buiten de rijksoverheid, met name op beleid, uitvoering en toezicht. Zo was hij recent enige tijd interim directeur van de Raad voor de Kinderbescherming. Boek: 'Inclusief Meesterschap'
Gastsprekers
- Sandra Keijer, directeur Kennis, Strategie en Innovatie bij de Koninklijke Marechaussee
- Henk Korvinus, voorzitter Instituut Mijnbouwschade Groningen
- Eric Bezem, directeur-generaal Straffen en Beschermen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid
Voor wie is deze masterclass bedoeld?
Deze masterclass is geschikt voor beleidsmedewerkers, leidinggevenden en bestuurders in het (semi-)publieke domein die betekenisvolle stappen willen zetten in het inclusiever maken van hun organisatie.
Programma
Planning: 2 april 2025
Duur: 1 dag
Lokatie: Papendal
Investering: *€ 549,- (vrijgesteld van btw)
Let op: in verband met de vrijstelling van btw verloopt facturatie via partnerorganisatie NIvPL. Hou daar rekening mee bij uw opleidingsaanvraag.
09.30 - 10.45 Sessie 1 - Diversiteit en Inclusie: van ‘vinkje’ naar vanzelfsprekendheid
In deze introductie sessie verkennen we waar diversiteit en inclusie precies over gaan en waarom ze van belang zijn voor effectiviteit en legitimiteit van overheidshandelen, mits op de juiste manier aangevlogen. Welke benadering zorgt voor energie en beweging en hoe voorkom je ‘diversiteitsmoeheid?’ Waarom is diversiteit hoogstens een middel en zeker geen doel op zich? En hoe ziet de weg naar inclusie er vervolgens uit en wat is daarin de rol van leiderschap? De focus ligt op de transitie van een ‘vinkjes’-benadering naar een cultuur van vanzelfsprekendheid.
Onderwerpen:
- Het belang van diversiteit en inclusie voor de publieke sector.
- Energie en beweging stimuleren in plaats van diversiteitsmoeheid.
- Diversiteit als middel, inclusie als het uiteindelijke doel.
- De rol van leiderschap in de weg naar inclusie.
11.15 - 12.30 Sessie 2 - Action learning: van inclusief leiderschap naar inclusief meesterschap
In sessie 2 gaan we met action learning op het scherpst van de snede in gesprek over inclusief en excluderend gedrag. Het ervaren van uitsluiting vergroot het vermogen van individuen om signalen en patronen te herkennen en daarop effectiever te acteren. Gesprekstechnieken om het thema op de juiste wijze aan de orde te stellen, passeren de revue.
Onderwerpen:
- Voorbeelden van inclusief versus excluderend gedrag.
- Ervaren en bespreken van uitsluiting en de impact ervan.
- Gesprekstechnieken om inclusief leiderschap effectief te communiceren.
13.30 - 15.00 Sessie 3 – Inclusief meesterschap: praktijkvoorbeelden en cases
In deze sessie nemen drie prominente publieke leiders uit de praktijk u op een inspirerende wijze mee op reis aan de hand van eigen ervaringen door de soms weerbarstige praktijk van het verder brengen van diversiteit en inclusie. De werkvorm van een ‘fire chat’ waarbij onze gasten onder gespreksbegeleiding van de spreker met deelnemers in gesprek gaan, draagt zorg voor maximale interactie en informele uitwisseling van best practices en inzichten.
Onderwerpen:
- Best practices en dilemma’s en worstelingen in de praktijk.
- Informele uitwisseling van inzichten en inspiratie.
15.30 - 16.30 Sessie 4 – Toewerken naar inclusief meesterschap in uw eigen praktijk
In de afsluitende sessie werkt u in kleine groepen met gerichte vragen aan een concrete strategie om inclusief meesterschap te ontwikkelen. Wat zijn de hiaten op kennis en capaciteit? Wat gebeurt er al en hoe kan dat beter? Hoe kan inclusief meesterschap organisatiebreed worden ontwikkeld en wat is daarin uw eigen rol hierin als publieke leider? Hoe krijgt u tussen de oren dat een inclusieve organisatiecultuur structureel bijdraagt aan betere prestaties en legitimiteit onder stakeholders, in plaats van dat het thema wordt gezien als weer iets ‘dat er bij komt’?
Schrijf je nu in!
Schrijf je nu in voor de masterclass ‘Inclusief meesterschap’