Hoe word je winnaar van de Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar?

De Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar erkent de uitmuntende prestaties van ambtenaren in Nederland. De wisselende jury zorgt elk jaar voor een eerlijke en frisse beoordeling van de kandidaten. De nadruk ligt daarbij op leiderschap, verbinding, innovatie, effectiviteit en maatschappelijke betrokkenheid. Een overzicht van de vorige winnaars van de Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar.

 

Ganna van Bijleveld

Gezinsmanager bij bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam, winnaar 2011: voorbeeldfunctie in moeilijke beleidsvelden.
‘Ganna is een voorbeeld voor velen die in moeilijke beleidsvelden werkzaam zijn.’ De jury prees haar vermogen om met complexe uitdagingen om te gaan en een positieve impact te hebben op haar werkgebied.

 

Sjors van Duren

Adviseur mobiliteit bij de stadsregio Arnhem-Nijmegen, winnaar 2014: tomeloze inzet en persoonlijk leiderschap.
Sjors werd geprezen vanwege zijn tomeloze inzet voor de aanleg van snelfietsroutes en de realisatie van een fietstunnel. De jury was met name te spreken over zijn ‘persoonlijk leiderschap’ en noemde hem een ‘vaardige en bestuurlijk handige ambtenaar’. Het vermogen om projecten met grote maatschappelijke impact te leiden is een sterk punt van Sjors.

Richard Baas

Senior beleidsmedewerker Urban Agenda bij het ministerie van BZK en vrijwillig politieagent in de Haagse Schilderswijk, winnaar 2015: verbinden van beleid en uitvoering.Senior beleidsmedewerker Urban Agenda bij het ministerie van BZK en vrijwillig politieagent in de Haagse Schilderswijk, winnaar 2015: verbinden van beleid en uitvoering.
Volgens de jury is Richard een verbinder bij uitstek: open en uitnodigend; bovendien maatschappelijk betrokken en met lef! De onorthodoxe combinatie van beleid en uitvoering oogst bij de juryleden veel lof. Verbinding tussen verschillende domeinen en het vermogen om bruggen te slaan is in zijn werk cruciaal.

Sabine Kern

Concessiemanager openbaar vervoer bij de provincie Limburg, winnaar 2016: orde en verbinding in complexe organisaties.Concessiemanager openbaar vervoer bij de provincie Limburg, winnaar 2016: orde en verbinding in complexe organisaties.
Volgens de jury wist deze Sabine orde op zaken te stellen en verbinding te maken tussen bestuurlijk opdrachtgever, vervoerder en medewerkers. Dit deed ze binnen een uitdagende provinciecultuur, wat de jury bijzonder knap vond. Het vermogen om structuur aan te brengen en effectief te communiceren is essentieel.

Hedzer Pathuis

Projectmanager stationsgebied bij de gemeente Utrecht, winnaar 2017: impact zonder pretentiesProjectmanager stationsgebied bij de gemeente Utrecht, winnaar 2017: impact zonder pretenties.
Hedzer werd geprezen omdat hij zonder pretenties ongemerkt de regie voert over belangrijke stedelijke projecten. De jury waardeerde zijn bescheidenheid en effectiviteit.

Anne Langenesch

Programmamanager Omgevingswet, winnaar 2018: innovatieve aanpak en snel meekrijgen van medewerkers.Programmamanager Omgevingswet, winnaar 2018: innovatieve aanpak en snel meekrijgen van medewerkers.
Anne trok de aandacht van de aandacht van andere gemeenten met haar innovatieve aanpak van de Omgevingswet. De jury prees haar als een uitmuntende ambtenaar die snel medewerkers en partners weet mee te krijgen. Innovatie en het vermogen om snel draagvlak te creëren zijn belangrijke kwaliteiten.

Jolanda van Tongeren

Strategisch adviseur business accounting bij de gemeente Almere, winnaar 2019: vertalen van complexe opgaven.Strategisch adviseur business accounting bij de gemeente Almere, winnaar 2019: vertalen van complexe opgaven.
Jolanda excelleerde in het vertalen van complexe maatschappelijke opgaven naar begrijpelijke en uitvoerbare plannen. De jury prees haar vaardigheid om collega’s te helpen met verantwoording en het behalen van doelen.

Lian de Boer

Adviseur economische zaken bij de gemeente Groningen, winnaar 2020: bij uitstek een verbinder.Adviseur economische zaken bij de gemeente Groningen, winnaar 2020: bij uitstek een verbinder.
‘Lian kijkt over de grenzen van het eigen domein en is daarmee bij uitstek de verbinder die een goede ambtenaar behoort te zijn’, luidt het oordeel van de jury.

Wendy Kwaks

Programmanager transitie bij het ministerie van Defensie, winnaar 2021: maatschappelijk en bestuurlijke sensitiviteit.Programmanager transitie bij het ministerie van Defensie, winnaar 2021: maatschappelijk en bestuurlijke sensitiviteit.
De jury roemde Wendy’s maatschappelijke en bestuurlijke sensitiviteit, evenals haar flair. Juist die sensitiviteit en het vermogen om met verschillende belangen om te gaan zijn belangrijk.

Annelies van Eekelen

Projectleider aanpak energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, winnaar 2023: bekwaamheid in complexe sectoren.Projectleider aanpak energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, winnaar 2023: bekwaamheid in complexe sectoren.
Annelies werd geprezen voor haar bekwaamheid in de energiesector, waar ze snel partijen met verschillende belangen op één lijn wist te krijgen. Dit vermogen om te navigeren in complexe sectoren en effectief samen te werken is een belangrijke eigenschap.

Welke eigenschappen maken een ambtenaar uitstekend?

Het zijn niet alleen hun individuele prestaties die hen onderscheiden, maar ook hun vermogen om als spil te fungeren in hun organisatie. De winnaars belichamen leiderschap, innovatie, en maatschappelijke betrokkenheid. Ze zijn de drijvende kracht achter samenwerkingen, verbinden mensen en ideeën en creëren een blijvende impact op zowel hun werkgebied als de bredere samenleving. Hun succes is daarmee niet alleen hun eigen verdienste, maar weerspiegelt ook de gezamenlijke inspanningen en de sterke cultuur van de organisaties waar zij deel van uitmaken. Elk jaar herinnert de Publiek Denken Top 100 ons eraan dat uitmuntendheid in de publieke sector wordt gevoed door zowel persoonlijke inzet als collectieve samenwerking.

Nomineer een collega 
Tot 20 september 2024 13.00 uur kunnen ambtenaren hun collega nomineren voor de Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar 2024. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen rijksoverheid en decentrale overheden (gemeenten, provincies en waterschappen) en tussen management, beleid en uitvoerend/ondersteunend. Collega’s nomineren is mogelijk via de website ambtenaarvanhetjaar.nl. Er wordt een jury- en publieksprijs uitgereikt. Dit jaar wordt voor het eerst een aparte prijs, Uitvoerder van het Jaar, uitgereikt tijdens de Publiek Denken Top 100.

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *