De Publiek Denken Top 100 viert dit jaar zijn 14e editie, een bewijs van het succes en de impact van het initiatief. Asha Narain, hoofdredacteur van Publiek Denken en initiatiefnemer, vertelt over het ontstaan en de groei ervan.
‘Het doel van de Publiek Denken Top 100 is om het harde werk en de toewijding van ambtenaren in de publieke sector te erkennen en te vieren,’ legt Narain uit. ‘We willen de prestaties en bijdragen van deze professionals onder de aandacht brengen, zodat ze de waardering krijgen die ze verdienen. Dit initiatief helpt ook om positieve verhalen over de publieke sector te verspreiden en inspireert anderen om zich in te zetten voor publieke dienstverlening.’
Het idee voor de Publiek Denken Top 100 ontstond uit een verlangen om het vaak onzichtbare werk van ambtenaren zichtbaar te maken. ‘Toen ik het initiatief nam samen met voormalig hoofdredacteur Cindy van Castricum, heette ons platform nog PM Public Mission. Wij zagen dagelijks hoe hard ambtenaren werkten en wilden een manier vinden om hun inspanningen voor het voetlicht te brengen. Dit leidde tot de eerste editie, en sindsdien is de Publiek Denken Top 100 alleen maar gegroeid,’ aldus Narain.
Uitvoerder van het Jaar
De Publiek Denken Top 100 is opgesplitst in zes categorieën om de diversiteit en verschillende specialisaties in de publieke sector te benadrukken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de rijksoverheid en decentrale overheden (gemeenten, provincies en waterschappen) en tussen management, beleid en uitvoerend/ondersteunend.
In eerdere edities was er altijd sprake van twee awards: Ambtenaar van het Jaar (gekozen door de jury) en de Publieksprijs (op basis van de meeste stemmen). Dit jaar is er een nieuwe award toegevoegd: de Uitvoerder van het Jaar. ‘Deze award is bedoeld om de ambtenaren te steunen die in de frontlinie werken en dagelijks een directe impact hebben op het leven van inwoners. We vonden het belangrijk om ook hun inspanningen te erkennen,’ legt Narain uit.
De winnaar is iemand die in de praktijk ondersteuning biedt aan overheidsprojecten en -initiatieven, waardoor beleidsdoelstellingen effectief worden gerealiseerd. Deze persoon is cruciaal voor het soepel laten verlopen van processen en het oplossen van praktische problemen die zich voordoen. Deze ambtenaar is een inspiratiebron voor collega’s en een pijler onder het team, waarvan het werk essentieel is voor het succes van de organisatie.
Bijzonder moment
Een bijzonder moment in de geschiedenis van de Publiek Denken Top 100 was het jaar waarin Lian de Boer, voormalig adviseur Economische Zaken bij de gemeente Groningen zowel de titel Ambtenaar van het Jaar 2020 als de Publieksprijs won. ‘Dit was tijdens de coronatijd, een periode waarin de inzet van ambtenaren nog zichtbaarder werd. Het was de eerste keer dat iemand beide prijzen won, wat haar uitzonderlijke bijdragen extra benadrukte,’ herinnert Narain zich.
Toekomst
Voor de toekomst van de Publiek Denken Top 100 zijn er spannende plannen in ontwikkeling. Een van de nieuwe initiatieven is het organiseren van een alumni-bijeenkomst. ‘We willen deze op een inhoudelijk waardevolle manier invullen, zodat het niet alleen een netwerkfunctie heeft, maar ook iets substantieels biedt. We willen dat het een platform wordt voor inhoudelijke uitwisseling en inspiratie,’ zegt Narain.
Voor Narain persoonlijk is het een grote eer en een bron van trots om betrokken te zijn bij de Publiek Denken Top 100: ‘Het geeft me de kans om bij te dragen aan de erkenning en waardering van mensen die dagelijks werken aan een betere samenleving. Het is inspirerend om zoveel gepassioneerde en toegewijde professionals te ontmoeten en hun verhalen te delen.’
Narain wil graag benadrukken dat de Publiek Denken Top 100 een gezamenlijk succes is. ‘Mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele betrokkenen, waaronder onze juryleden, nominators, sponsoren zoals A&O fonds Gemeenten, Bestuursacademie, het IPO en het ministerie van BZK, en natuurlijk de ambtenaren zelf. Ik moedig iedereen aan om deel te nemen, te nomineren en betrokken te blijven bij dit initiatief. Samen kunnen we de publieke sector blijven versterken en verbeteren.’