nieuws

Algoritmen toen en nu

Van 24 september tot en met 5 oktober vindt de Haagse week van het Algoritme plaats in het stadhuis van Den Haag. De gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) willen met het museum het bewustzijn van en de kennis over algoritmes vergroten. Algoritmen zijn slimme berekeningen op grote hoeveelheden data en maken steeds vaker onderdeel uit van ons dagelijks leven. Algoritmen zorgen bijvoorbeeld voor passende zoekresultaten op Google of bepalen welke berichten je ziet op Facebook.

Het Museum wordt feestelijk geopend op dinsdag 24 september om 17.00 uur door Saskia Bruines, wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal van de gemeente Den Haag en door Bas den Hollander, directeur Informatiesamenleving & Overheid (BZK). Iedereen die geïnteresseerd is in de werking van algoritmes is uitgenodigd om het museum te bezoeken.

Invloed van algoritmen
De vraag die in het museum centraal staat is: hoe zou de wereld eruitzien als algoritmen al eeuwenlang toegepast zouden worden? Het museum geeft de bezoeker antwoord op de vraag wat algoritmen zijn, welke mogelijkheden ze bieden maar ook welke dilemma’s er zijn bij het gebruik ervan. Om dit beeldend te maken neemt het museum de bezoeker mee in belangrijke periodes in onze geschiedenis. Welke gevolgen zou het gebruik van algoritmen bijvoorbeeld hebben gehad in de verzuiling van de jaren vijftig, de strijd om het algemeen kiesrecht begin 20e eeuw of de economische depressie in de jaren dertig? Het museum zet bezoekers aan tot nadenken over publieke waarden, zoals privacy in relatie tot digitale technologie.

Naast het museum organiseert de gemeente Den Haag twee weken lang de Algoritmeweken. Deze weken staan vol met boeiende sessies, workshops voor binnen en buiten de gemeente. Meer informatie over de activiteiten en mogelijkheden om aan te melden op de website van de gemeente Den Haag.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *