nieuws

Amnesty International: Surveillance Facebook en Google bedreigt mensenrechten

De alomtegenwoordige surveillance die Facebook en Google uitoefenen over miljarden mensen vormt een systemische bedreiging voor de mensenrechten, waarschuwt Amnesty International in een nieuw rappport  Surveillance giants. De mensenrechtenorganisatie vraagt een radicale verandering van het bedrijfsmodel van beide technologiereuzen omdat het niet verenigbaar is met onder andere het recht op privacy.

Surveillance bedrijfsmodel
‘Google en Facebook domineren ons moderne leven. De bedrijven vergaren ontzettend veel macht over de digitale wereld door persoonlijke informatie van miljarden mensen te verzamelen en er geld mee te verdienen. Hun controle over ons digitale leven schaadt verschillende mensenrechten. Om in het digitale tijdperk onze essentiële menselijke waarden – respect, autonomie, privacy – te beschermen, moet big tech op een totaal andere manier opereren, en moeten we naar een internet waarin de mensenrechten centraal staan.’, aldus Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Amnesty International. Hij waarschuwt dat de miljarden gebruikers van Facebook en Google met hun persoonlijke gegevens betalen. ‘Zij worden constant gevolgd op het web en in de fysieke wereld.’ Amnesty stelt dat Facebook en Google voor een surveillance bedrijfsmodel hebben gekozen. Dat is van invloed op de privacy, de vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechten. ‘De technologie achter internet is niet onverenigbaar met deze rechten. Maar het bedrijfsmodel van Facebook en Google is dat wel.’

Overheidsingrijpen
Amnesty wil dat overheden in actie komen. Als eerste stap moeten regeringen wetten vaststellen om ervoor te zorgen dat de toegang tot sociale-media niet afhankelijk is van “toestemming” voor het verzamelen, verwerken of delen van hun persoonlijke gegevens. Daarnaast moeten nieuwe sterke data-beschermingswetten mensenrechten centraal stellen. Toezichthouders moeten in staat worden gesteld om overtredingen goed te kunnen onderzoeken. Verder wil Amnesty Facebook en Google verantwoordelijk houden voor de schade die hun algoritmische systemen (AI) veroorzaken. Google en Facebook krijgen van Amnesty het advies om hun bedrijfsmodel aan te passen naar een model dat mensenrechten respecteert. Facebook laat in een reactie weten dat het zich niet in de bevindingen van Amnesty kan vinden en stelt dat de werkwijze van het bedrijf niet in strijd met mensenrechtenprincipes is.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *