nieuws

Amsterdam uitstootvrij in 2030

Amsterdam wil in 2030 geen schadelijke uitstoot van verkeer meer hebben binnen de gemeentegrenzen. Alle weggebruikers moeten dan uitstootvrij rijden. Dus ook de gemeente zelf. Het college van burgemeesters en wethouders heeft nu besloten dat een groot deel van de voertuigen van de gemeente al in 2025 uitstootvrij moet zijn. Een flinke stap in de goede richting. De gemeente heeft zo’n 1.500 voertuigen in bezit, die samen zorgen voor ongeveer 4% van alle uitstoot van wegverkeer in Amsterdam. In 2030 moeten al deze voertuigen, net als alle andere voertuigen in de stad, uitstootvrij zijn.

Overgang naar uitstootvrij
Het is de bedoeling dat al in 2022 alle personenauto’s en kleine bestelbussen van de gemeente 100% uitstootvrij zijn. In 2025 volgen de veegvuilwagens, spoelwagens en andere middelgrote voertuigen. Uiterlijk in 2030 moeten ook deze voertuigen uitstootvrij zijn.

Waar mogelijk bijsturen
Tijdens de overgang naar 100% uitstootvrij vervoer zal de gemeente waar mogelijk gebruik maken van biobrandstoffen. Daarmee bespaart zij al ruim 5 kiloton aan CO2. Naast het in de gaten houden van de ontwikkelingen rond uitstootvrije voertuigen, blijft zij ook actief zoeken naar mogelijkheden om te versnellen. Als blijkt dat een waterstof- of elektrische toepassing zich sneller ontwikkelt, past zij haar plannen daarop aan.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *