nieuws

Bahia Tahzib-Lie benoemd tot mensenrechtenambassadeur

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft Bahia Tahzib-Lie benoemd tot mensenrechtenambassadeur. Dat maakte hij deze week bekend tijdens het Breed Mensenrechtenoverleg met maatschappelijke organisaties op dit gebied. Tahzib-Lie volgt per 1 september 2019 Marriët Schuurman op die de functie tijdelijk vervult sinds november 2018.

Momenteel is Tahzib-Lie de Nederlandse ambassadeur in Qatar. Minister Blok ziet in haar een bevlogen vakvrouw: ‘Mensenrechten lopen als een rode draad door haar loopbaan. De passie voor mensenrechten bracht haar van haar proefschrift over de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging, via haar tijd bij de Raad van State en Vluchtelingenwerk, naar de mensenrechtendirectie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.’

Verenigde Naties
Sindsdien heeft Tahzib-Lie diverse functies vervuld. Van 2009 tot 2014 ondersteunde ze Koningin Máxima onder andere bij haar werk voor de Verenigde Naties (VN) op het gebied van inclusieve financiering. Van 2014 tot 2016 hielp ze als campagneleider de Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad in de wacht te slepen.

Mensenrechtenambassadeur
Nederland heeft sinds 2000 een mensenrechtenambassadeur. De mensenrechtenambassadeur bevordert mensenrechten wereldwijd en vertegenwoordigt daarbij de Nederlandse regering. De functie werd voor het eerst bekleed door Renée Jones-Bos.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *