nieuws

Blik op de gemeenteraad

Onlangs is Blik op de gemeenteraad verschenen: een special en e-zine van Publiek Denken in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Welke uitdagingen staan de nieuwe raadsleden te wachten? Hoe kunnen ze hun bestuurlijke en volksvertegenwoordigende taken het beste combineren? En wat hebben ze nodig om hun werk zo goed  mogelijk uit te voeren? Met een voorwoord van Julien van Ostaaijen, auteur van Tussen eerste overheid en tweederangsdemocratie, en een beschouwing door minister  Kajsa Ollongren over raadsleden als de ruggengraat van de lokale democratie.

Bekijk hier ons e-zine

Aan bod komen onder andere:

  • Versterking lokale democratie – Ook dit jaar werden de gemeenteraads­verkiezingen gelardeerd met negatieve verhalen over het raadswerk. Hard werken tegen een geringe vergoeding en als je pech hebt krijg je te maken met boze burgers. Gemeenten denken na over maatregelen om het raadswerk aantrekkelijker te maken. 
  • Lokale uitdagingen – Als de inkt onder de te sluiten college-akkoorden droog is, kunnen lokale bestuurders en politici aan de slag. Welke onderwerpen komen ze de komende vier jaar tegen?
  • Mijn vertegenwoordiger en ik – Publiek Denken ging bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen langs bij een aantal stembureaus. En wat blijkt: bekend maakt bemind. De een stemt op zijn fysiotherapeut, de ander op de vader van zijn schoonzoon. Toch geven politieke overtuigingen meestal de doorslag
  • Integriteit en het openbaar bestuur – De combinatie van deze twee begrippen is een vast recept voor een mediarel. Gegarandeerd dat ‘het moreel kompas’ erbij wordt gehaald. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma over de belangrijke taak om integriteit binnen de gemeenteraad te bevorderen.
  • Raadslid aan het roer – Hoe zorg je dat het ambt van decentrale volksvertegenwoordigers aantrekkelijk blijft? Dat ambt kost namelijk steeds meer tijd. Bovendien moeten raadsleden er vaak financieel op toe leggen, zeker in kleine gemeenten. Met het Actieprogramma Versterking Lokale Democratie en Bestuur wil BZK investeren in een sterke lokale democratie en een betere positie van politieke ambtsdragers.
  • Regiodemocratie – Gemeenteraadsleden zien vaak wel het nut van samenwerken met andere gemeenten in hun regio. Maar het gaat niet altijd van harte. Wat zijn de knelpunten in de regiodemocratie en hoe zijn die aan te pakken?
Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *