nieuws

Cyber Security Raad dringt aan op veiligere inlogmiddelen

De Cyber Security Raad (CSR) roept overheid op om burgers en bedrijven beter te beschermen door het ruimer ter beschikking stellen van veilige inlogmiddelen; de overheid heeft hierin een faciliterende en coördinerende rol. De raad dringt aan op het creëren van een stelsel waarin burgers en bedrijven veilig digitaal zaken kunnen doen met zowel publieke als private diensten. Hiermee kunnen zij veiliger online transacties doen en zijn zij minder afhankelijk van de grote Amerikaanse spelers op dit terrein, zoals Google en Facebook. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de bescherming van de privacy van burger en bedrijven en het komt tevens de digitale veiligheid van Nederland ten goede.

Burgers en bedrijven hebben ook veilige inlogmiddelen nodig en haast is daarbij geboden. Dit is de strekking van het advies Naar een veilig eID-stelsel dat de raad onlangs heeft aangeboden aan minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (JenV).

Om inloggen te versimpelen bieden veel websites burgers de optie om in te loggen met hun account bij een van de grote buitenlandse platformen, zoals Facebook, Apple, Amazon, Google, of straks mogelijk Alibaba of Tencent. Hierdoor ontstaan bij deze platformen grote concentraties van zowel Nederlandse bedrijfs- als persoonsgegevens, hetgeen direct gevolgen heeft voor de privacy en digitale soevereiniteit. Volgens het CSR moet hier snel verandering in komen wil Nederland een veilige, open en welvarende samenleving zijn en blijven. Daarom adviseert de raad dat de overheid de ontwikkeling van een betrouwbaar eID-stelsel coördineert en faciliteert op zodanig wijze dat het recht op privacy, autonomie en zelfbeschikking centraal staan.

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *