nieuws

D66: We hadden een tweede staatssecretaris voor Europa moeten hebben

Achteraf had het kabinet een extra staatssecretaris moeten hebben voor Europese Zaken. Dat zegt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 in reactie op onderzoek van De Nieuws BV. Nederlandse ministers blijken namelijk bij meer dan de helft van speciale Brexit-vergaderingen van Europese ministers niet aanwezig te zijn geweest. In plaats daarvan stuurde Nederland een hoge ambtenaar.

Uit onderzoek van De Nieuws BV blijkt nu dat de Nederlandse kabinetten Rutte II en Rutte III in minder dan de helft van de gevallen een minister of staatssecretaris naar die vergaderingen stuurde. Vergeleken met andere Europese lidstaten is dat bijna twee keer zo vaak als gemiddeld.

Naast het Europees Parlement en de Europese Commissie is de Raad van de Europese Unie, of Raad van Ministers, het belangrijkste wetgevende orgaan van de Europese Unie. Zij keuren Europese regels goed en nemen gezamenlijke besluiten. Voor de Brexit belegde de Raad 20 speciale raden, waarin ministers onder andere werden bijgepraat over de onderhandelingen.

Een land als Ierland, dat net als Nederland veel belang heeft bij het verloop van de Brexit, stuurde nooit een ambtenaar als plaatsvervanger en vaardigde zelfs een paar keer de vice-premier af.

Zie verder NPO Radio 1.

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *