nieuws

E-zine Publiek Denken: Lokale democratie, samenleving centraal

In samenwerking met het ministerie van BZK en VNG geeft Publiek Denken Lokale democratie, samenleving centraal uit: een e-zine waarin Publiek Denken laat zien hoe je als (lokale) overheid in kunt spelen op de veranderingen in de samenleving, met ‘mondige’ burgers die het overheidshandelen niet meer als vanzelfsprekend ervaren. Veel gemeenten experimenteren al met een andere manier van werken om recht te doen aan veranderende opvattingen over bestuur en overheid. Volgens Jantine Kriens, algemeen directeur bij de VNG en Chris Kuijpers, directeur-generaal bij het ministerie van BZK moet er geïnvesteerd moet worden in de mensen die participeren in de lokale democratie. Als de we dat niet doen gaat het ‘bergafwaarts.’

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:

* Jongeren en politiek – Hoe betrek je meer twintigers en dertigers bij de gemeente-politiek? Het ministerie van BZK daagde sociale innovators en denktanks uit om mee te denken via The Battle of Concepts.

* College-akkoorden – De Raad voor het Openbaar Bestuur pleit voor procesak-koorden, die de samenleving uitnodigen om haar ideeën, kennis en kunde in te zetten. In Kaag en Braassem hebben ze er ervaring mee.

* Zelf de regie voeren – In het Markdal in Noord-Brabant hebben bewoners en ondernemers het heft in eigen hand. De Vereniging Markdal voert zelf de regie bij de ontwikkeling van het gebied.

* Bouwstenen – Nederlanders willen meer ruimte voor maatschappelijke initiatieven. Koos Janssen, burgemeester van Zeist, ontwikkelde voor de VNG een Ontwikkelagenda Lokale Democratie

* Lokale experimenten – De afgelopen twee jaar is het experimenteer- en leerprogramma Democratic Challenge bezig geweest met vernieuwing van de lokale democratie. Wat zijn de lessen?

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *