nieuws

Een op de zes ambtenaren onder druk om niet-integer te handelen

Eén op de zes rijksambtenaren is weleens onder druk gezet om niet-integer te handelen. In 68 procent van de gevallen gebeurde dit door de leidinggevende. Het vaakst werd gevraagd om informatie achter te houden (34 procent) of uitkomsten van rapporten aan te passen (25 procent). Dit blijkt uit een online onderzoek van FNV Overheid dat door 1.368 rijksambtenaren is ingevuld.

Het merendeel (85 procent) geeft aan dat niet-integer handelen gevolgen heeft voor het publieke of maatschappelijke belang, zoals bijvoorbeeld beleid op basis van onjuiste informatie en verkeerde of verspilde besteding van geld. Bovendien leidt niet-integer handelen ook tot psychische klachten bij de ambtenaren, zoals stress, angst en/of schuldgevoelens (52 procent).

Ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten zich aan gedragsregels houden. Een ambtenaar die de eed of belofte aflegt, zweert of belooft dat hij deze regels nakomt. 91 Procent van de respondenten heeft de ambtseed afgelegd.

Onder druk worden gezet om niet-integer te handelen, leidt naast psychische klachten ook ertoe dat werknemers zich in hun professionaliteit voelen aangetast (63 procent), cynisch worden (52 procent) of met minder plezier naar hun werk gaan (49 procent).

Integriteitsproblemen blijken het vaakst voor te komen bij de ministeries van Justitie en Veiligheid (22 procent), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (22 procent) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (20 procent). Bij het ministerie van Financiën is er volgens 72 procent van de respondenten (heel) veel aandacht voor integer handelen; slechts 9 procent van de respondenten is zelf weleens onder druk gezet.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *