nieuws

Gedragscode voor zonneparken gepresenteerd: kans om natuur waardevoller te maken

Holland Solar, Energie Samen, Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties, Natuurmonumenten, NLVOW en Vogelbescherming Nederland hebben de Gedragscode zon op land gepresenteerd.

Het initiatief van de gedragscode is genomen door de branchevereniging Holland Solar. Alle leden van Holland Solar hebben zich inmiddels gecommitteerd aan de gedragscode die van toepassing is op grondgebonden zonneparken. Samen vertegenwoordigen de organisaties die de gedragscode hebben ondertekend meer dan 2 miljoen Nederlanders, 400 energiecoöperaties, 1.000 lokale natuur- en milieugroepen, een groot aantal bewonersgroepen en 170 bedrijven in de zonne-energiesector.

Van biodiversiteit tot eigenaarschap
De code adresseert een groot scala aan onderwerpen waar zorgen of wensen over zijn bij de opmars van zonneparken. Van efficiënt ruimtegebruik tot landschap en uitzicht, biodiversiteit en voedselproductie. Verder is er ook aandacht voor bodemkwaliteit, burgerparticipatie en mede-eigenaarschap en financiële betrokkenheid van bewoners en bedrijven uit de omgeving.

Voor nieuwe en waar mogelijk bestaande projecten
De bepalingen in de gedragscode zijn in ieder geval van toepassing voor nieuwe zonneparken waar nog geen omgevingsvergunning voor is aangevraagd. Daar waar mogelijk wordt ook bij al geïnitieerde projecten op de verschillende elementen uit de gedragscode ingezet.
In de gedragscode schrijft men hierover: ‘In de gedragscode spreken we bovenwettelijke maatregelen af om de omgeving goed bij de projecten te betrekken, meerwaarde te bieden en schade te voorkomen. De initiatiefnemer en ondertekenaars van deze code nemen een aantal principes en concrete toezeggingen in acht. Deze gelden voor alle nieuwe zonne-energieprojecten op land in Nederland waarvan de leden van Holland Solar vanaf het begin initiatiefnemer zijn en waar op het moment van publieke presentatie van de code nog geen vergunning voor is aangevraagd. Waar al wel een vergunning is aangevraagd maar nog niet is verleend, doet initiatiefnemer zijn best conform de bepalingen uit deze code te werken.’

Door toename van het aantal zonneparken op land verwelkomen  provincies de gedragscode die kan helpen de verschillende belangen tegen elkaar af te wegen om te komen tot een succesvolle en gedragen energietransitie.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *