nieuws

Geen extra vergoeding voor raadsleden in kleine gemeenten

Het extra geld voor de vergoeding van raadsleden in kleine gemeenten blijft bij een eenmalige bijdrage. In de stukken van Prinsjesdag staat vanaf 2019 de extra bijdrage weer op nul. Daardoor blijven de verschillen in vergoedingen tussen grote en kleine gemeenten bestaan en is er nog steeds geen zicht op een verbetering.

Voor de verhoging van raadsvergoedingen was tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor in 2018, maakte minister Ollongren bekend op het VNG-congres. Begin deze maand werd echter al duidelijk dat er nog geen zicht was op een structurele financiële impuls, noch op de wijze waarop deze tien miljoen verdeeld gaan worden, tot ergernis van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Daad bij woord voegen
Voorzitter Mark den Boer van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vindt het jammer dat raadsleden aan het lijntje worden gehouden: ‘Er zit al te lang geen schot in deze zaak. Als vereniging hebben wij er meermaals voor gepleit dat er snel helderheid komt. De minister moet de daad bij het woord voegen; raadsleden moeten weten waar ze recht op hebben. En in onze ogen is dat echt een structurele verhoging van de maandelijkse vergoeding in kleine gemeenten’.

Den Boer is tevreden over de investering in de toerusting, maar plaatst hier wel enige kanttekeningen bij: ‘Investeren in leermodules en trainingen is een goede start, maar de minister vergeet de mensen achter de processen. Dat zijn de raadsleden, dat zijn de mensen die zich vrijwillig vele uren inzetten voor de samenleving. Daar hoort een faire vergoeding tegenover te staan.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *