nieuws

Gemeente “onzichtbaar”: Bergen op Zoom gaat de wijken in

Wie moet je bij de gemeente hebben als er iets mis in je wijk? Als je vragen hebt. Een probleem. Vaak tasten bewoners in het duister. Gaan van het welbekende kastje naar de muur. Want de gemeente is “onzichtbaar”. In Bergen op Zoom gaat dat veranderen. Per wijk en dorp komen er “wijkverbinders”. Ambtenaren als aanspreekpunt.

Zij moeten het verschil gaan maken, zegt wethouder stad, dorp en groen Patrick van der Velden in een toelichting op de plannen. ,,Hoe we het precies gaan doen en hoeveel mensen we gaan inzetten, moeten we nog bekijken. Dat is aan de ambtelijke organisatie. Maar dat we dit gaan doen is zeker. Daar staat het hele college van burgemeester en wethouders achter. Want het raakt alle portefeuilles waar wij mee bezig zijn.”


Kritiek

Dat de gemeente actie onderneemt, komt niet uit de lucht vallen. Het is het langverwachte antwoord op veelgehoorde kritiek dat de gemeente niet meer weet wat er in de wijken speelt. Ton Ringersma, tot voor kort hoogste baas van woningcorporatie Stadlander, trok hierover aan de bel vorig jaar rond de gemeenteraadsverkiezingen . Hij zag, zo schreef hij de politiek, “de structurele aanwezigheid van de gemeente in de wijken teruglopen”. Verder zei hij: ‘Om de leefbaarheid op orde te houden is voeling en contact met de wijk nodig. Zo kan beter ingespeeld worden op signalen als een leefomgeving achteruit dreigt te gaan.’

Verbinder
Volgens Van der Velden hebben de vier coalitiepartijen, zijn eigen GBWP, CDA, VVD en GroenLinks, dan ook in de afspraken die ze voor de periode tot 2022 hebben gemaakt, opgeschreven dat de gemeente zichtbaar moet zijn in de wijken en dorpen. En dat gaat nu gebeuren. “We gaan voor maatwerk”.

Van der Velden benadrukt dat de wijkverbinder straks niet voor de alledaagse klachten en problemen is. Dat gaat via de reguliere weg, liefst de website van de gemeente. Maar de wijkverbinder kan wel naar aanleiding daarvan bewoners, de professionals in de wijken en de gemeente met elkaar in contact brengen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *