nieuws

Gemeenten aan zet voor een goede invoering van de Omgevingswet

De Omgevingswet heeft veel consequenties voor de hele samenleving en in het bijzonder voor bewonersgroepen. Daarom doen het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA), Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) en de Utrechtse Ruimtemaker negentien voorstellen voor regelingen op lokaal en regionaal niveau. Vandaag boden zij  de publicatie Landingsplaats voor de Omgevingswet aan de gemeente Raalte. Burgemeester Martijn Dadema en portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling Wout Wagenmans namen het eerste exemplaar in ontvangst. Raalte werd vorige week uitgeroepen tot de best bestuurde decentrale overheid door het blad Binnenlands Bestuur. Burgemeester Dadema werd bestempeld als ‘s lands op één na beste bestuurder.

De handreiking is tot stand gekomen op basis van de lessen van de afgelopen twee jaar. De vier partijen wijzen erop dat je niet alleen via de Omgevingswet zelf maar ook met instrumenten als de participatieverordening, grondbeleid, adviesstelsels en aanbestedingsprocedures waarborgen inbouwt  voor omgevingskwaliteit, democratie en lokaal initiatief. Met hun samenwerking symboliseren ze de ambities voor omgevingskwaliteit, participatieve democratie en ruimte lokaal initiatief.

De publicatie wordt vanaf vandaag aangeboden aan alle betrokkenen bij provincie, waterschappen en gemeenten en actieve bewoners.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *