nieuws

Gemeentelijke arbeidsmarkt onder druk

Van alle vacatures die gemeenten in 2017 uitzetten, stond 14 procent langer dan een half jaar open. Grootste knelpunten vormen de landelijke schaarste aan personeel, het imago van gemeenten en leidinggevenden die te veel waarde hechten aan werkervaring. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van A+O fonds Gemeenten.

Motivaction en Intelligence Group onderzochten in opdracht van het fonds hoe gemeenten hun arbeidsmarktcommunicatie inzetten om het juiste talent te kunnen aantrekken en welke belemmeringen ze daarbij tegenkomen. Daarnaast formuleerden ze handreikingen voor gemeenten voor de werving en selectie van personeel. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het rapport Waar haal je ze vandaan?.

Van de ruim 100 ondervraagde gemeenten geeft 92 procent aan openstaande vacatures te hebben. De meeste vacatures, voornamelijk hbo- en wo-functies, staan open in de volgende functiegebieden:

  • Automatisering en ICT
  • Ruimte ordening en milieu
  • Bouw en civiele techniek
  • Financieel en economisch
  • Welzijn en jeugdzorg

Het aannemen van jongeren blijkt nog steeds lastig. Meer dan een kwart van de gemeenten (28 procent) ondervindt hiermee problemen. Dit komt volgens de ondervraagde HR-professionals door het gebrek aan mogelijkheden om jongeren in te werken en te weinig kennis van jongeren over de gemeente als werkgever. Ook zou een overheidscarrière voor veel jongeren niet interessant genoeg zijn en hechten leidinggevenden volgens de ondervraagden grote waarde aan werkervaring.

Vrijwel alle gemeenten geven aan specifieke activiteiten te ondernemen om de instroom van de jongste generatie te bevorderen. De meest genoemde maatregelen zijn het creëren van stageplekken (74 procent), traineeprogramma’s (62 procent) en startersfuncties (53 procent).

Om de openstaande vacatures te vervullen kiezen de gemeenten voor verschillende maatregelen. In de meest gevallen (64 procent) schakelen gemeenten een werving- en selectiebureau in. Daarnaast verbeteren gemeenten de primaire arbeidsvoorwaarden (53 procent) of doen ze concessies aan de functie-eisen (28 procent).

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrijwel alle ondervraagde gemeenten bezig zijn met het verbeteren van het werving- en selectieproces. Dit doen zij bijvoorbeeld door het houden van exit-interviews, het laten beoordelen van vacatureteksten door communicatieadviseurs en evaluatie van het inwerkproces met nieuwe medewerkers.

Geef potentiële kandidaten een goed beeld van de secundaire arbeidsvoorwaarden en pull-factoren die typerend zijn voor jouw organisatie of voor gemeenten in het algemeen, luidt een van de tips. Primaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar gemeenten kunnen zich met secundaire arbeidsvoorwaarden en pullfactoren beter onderscheiden, stellen de onderzoekers. De behoeften van de doelgroep staan daarbij centraal. Werksfeer en flexibele werktijden vormen bijvoorbeeld belangrijke factoren voor jongeren.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *