nieuws

Gezichtsherkenning in openbare ruimtes aan banden gelegd

Een nieuwe EU-wet die gericht is op het ‘ongeremde‘ gebruik van de technologie zou naar verwachting van invloed zijn op de manier waarop zowel particuliere bedrijven als politie- en veiligheidsautoriteiten gezichtsherkenning mogen gebruiken bij het toezicht in openbare ruimtes, schrijft Financial Times (FT).

De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtsherkenningtechnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt. Dat schrijft FT op basis van gesprekken met EU-ambtenaren.

Een aantal weken geleden ontstond ophef over het wijdverspreid en ongereguleerd gebruik van gezichtsherkenning in bijvoorbeeld Britse winkelcentra. Dat gaf aanleiding tot een onderzoek van de Britse gegevensbeschermingswaakhond.

De nieuwe regels moeten EU-burgers duidelijk omschreven rechten geven over het gebruik van gegevens die door gezichtsherkenning zijn verkregen. Daarnaast krijgen burgers het recht om te weten wanneer en waarvoor die gegevens worden gebruikt.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *