Groen licht voor slimmer verkeer

In de Groningse proeftuin Binnenstadsmonitoring krijgen bedrijven de kans om meetsystemen te ontwikkelen en te testen in de praktijk. Sensoren verzamelen data over de verkeersstromen in de stad en het gedrag van de voetgangers, fietsers en automobilisten. Op basis van die gegevens, kunnen innovatieve manieren worden ontwikkeld  om het verkeer slimmer door de stad te leiden. Groningen wil op deze manier innovatie vanuit de markt benutten om de leefbaarheid van de binnenstad te vergroten.

De voormalige vestingstad Groningen kampt in het oude centrum met ruimtegebrek. Het verkeer is te druk geworden voor de straten in de binnenstad. Om de bereikbaarheid van het stadshart te verbeteren, heeft Groningen een programma opgezet, waarmee onder meer het fietsverkeer wordt gestimuleerd. Dat gebeurt met allerlei maatregelen, zoals herinrichting van straten, goede fietsroutes en stallingsmogelijkheden. Onderdeel van het programma is de proeftuin Binnenstadsmonitoring, die meer inzicht moet opleveren in het gebruik van de straten in het centrum van de stad.

Het experiment is nog maar kortgeleden gestart. Volgens de gemeente Groningen zullen mensen in de binnenstad aanvankelijk weinig of niets ervan merken. Tijdens de proefperiode hoopt het stadsbestuur duidelijk te krijgen of er met sensoren inderdaad voldoende informatie kan worden verzameld om complexe verkeerssituaties niet alleen in kaart te brengen, maar zelfs te voorspellen zodat tijdig effectief kan worden ingegrepen. Als het experiment slaagt, kunnen innovatieve oplossingen worden ontwikkeld en ingezet om de verkeersstromen beter door de binnenstad te leiden, om zo de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken.

Benieuwd naar de rest van het artikel?
Lees verder in de special iSamenleving: Laat de mens zich in data vangen? Voortaan als eerste op de hoogte van recente ontwikkelingen en achtergronden? Neem een gratis abonnement op magazine Publiek Denken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *