nieuws

Iedereen moet digitaal mee kunnen doen, ook senioren

Op leeftijd en mediawijs? Die combinatie komt steeds vaker voor. Toch zijn lang niet alle overheidswebsites voor ouderen even toegankelijk. Belangenbehartiger SeniorWeb probeert daar wat aan te doen. Onder andere door intensief met overheden samen te werken en de digitale wensen van ouderen goed voor het voetlicht te brengen. 

De senioren van Nederland manifesteren zich steeds meer online. In 2018 had 90 procent van de 6,8 miljoen 50-plussers toegang tot internet. 80 Procent is bovendien volop actief, aldus de cijfers van het CBS. Zo neemt het aantal webshoppende senioren rap toe. Kocht in 2012 nog maar een kwart van de 65-plussers iets op internet, vorig jaar was dat al 45 procent. Steeds meer ouderen ruilen hun vaste pc in voor tablet en smartphone. Van de 75-plussers heeft 30 procent een mobiele device, drie jaar geleden nog maar 10 procent. Het gebruik van social media heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. In 2017 was 64 procent van de 65- tot 75-jarigen actief aan het twitteren en appen, vijf jaar geleden nog geen kwart.

Wat niet wil zeggen dat ouderen geen digitale hulp kunnen gebruiken. ‘Er komen steeds meer verschillende merken apparaten en smartphones. Bijna iedereen heeft een ander model. Hetzelfde geldt voor besturingssystemen. Ook vindt steeds meer dienstverlening online plaats. Dat maakt het voor veel mensen lastig,’ vertelt Ingrid Kock, manager PCHulp en Leercentra van SeniorWeb. De landelijke vereniging timmert al meer dan twintig jaar aan de weg om ouderen te ondersteunen zich te ontplooien in de digitale samenleving. Door het hele land bevinden zich ruim vierhonderd leslocaties, waar actieve vrijwilligers cursussen, workshops en inloopuren verzorgen voor hun mede-ouderen. De circa honderdvijftigduizend leden kunnen bij digitale ongemakken gebruik maken van de dienst PCHulp, niet alleen op de vaste computer maar ook op de tablet en smart­phone. Vanuit het landelijk bureau in Utrecht ondersteunen Kock en haar team de drieduizend vrijwilligers in het land met onder meer trainingen.

Benieuwd naar de rest van het artikel?
Lees verder in de special iSamenleving: Laat de mens zich in data vangen? Voortaan als eerste op de hoogte van recente ontwikkelingen en achtergronden? Neem een gratis abonnement op magazine Publiek Denken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *