nieuws

Nog steeds inactieve rekenkamercommissies in gemeenten

In 2013 bleek dat er in 35 gemeenten een tijdelijk of permanent inactieve rekenkamer was.  Vijf jaar later blijkt de meerderheid van de gemeenten wel een rekenkamer of rekenkamercommissie te hebben. Helaas gaat een aantal nog steeds onzorgvuldig met het instellen van deze vorm van controle om. Dat zegt Hein Albeda, zelfstandig adviseur  initiatiefnemer van ikverfrisdelokaledemocratie.nl die deze vorm van controle bij gemeenten onderzocht.

11 van de 35 gemeenten hebben nog steeds geen actieve rekenkamerfunctie. Er is (mogelijk) wel een rekenkamercommissie benoemd, maar deze onderzoekt niets. Met name in Zeeland heeft een aantal gemeenten geen zin in een rekenkamer of rekenkamercommissie. Van de dertien gemeenten in Zeeland hebben er vier, Borsele, Noord-Beveland, Reimerswaal en Tholen, geen activiteiten. Daarmee heeft 23 procent van de gemeenten in Zeeland geen actieve rekenkamerfunctie.

Volgens Albeda zou de raad als vast agendapunt bij de voorjaarsnota moeten kijken of er onderzoek geboden is. Eigenlijk is het natuurlijk aan de kiezers. Zijn advies aan inwoners van deze gemeenten: brieven aan de gemeenteraad of aan de partij waarop je stemt kunnen helpen om zulke onderzoeken te starten. Wacht niet af, maar toon je betrokkenheid.

Slapende wakers zijn de gemeenteraden van Boekel, Borsele, Druten, Eemsmond, Hilvarenbeek, Noord-Beveland, Reimerswaal, Rozendaal, Tholen, Uden, Vianen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *