nieuws

Instituten willen meer geld voor toegepast onderzoek

Zes instituten voor toegepast onderzoek willen 551 miljoen euro extra investeren in hun faciliteiten. Dat staat in de Strategische Agenda 2017-2021 voor onderzoeksfaciliteiten die minister Kamp van Economische Zaken 17 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deltares, ECN, Marin, NLR, TNO en Wageningen Research ontwikkelen technologische oplossingen voor bijvoorbeeld hightech, voeding, energie, veiligheid en water.

De zes instituten hebben voor de komende vier jaar een financieringsbehoefte van 551 miljoen euro voor 62 faciliteiten. De instellingen schatten acht projecten uit eigen middelen en of met hulp van derden te kunnen financieren. De financieringsvraag aan de rijksoverheid voor de andere projecten bedraagt 455 miljoen euro. De totale rijksbijdrage aan de 6 instituten, inclusief de onderzoeksfaciliteiten, is in 2017 361 miljoen euro.

De voorstellen zijn door een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid getoetst aan criteria zoals het belang voor de maatschappij, het bedrijfsleven, de economie, de wetenschap zelf en diverse financiële aspecten. Goede onderzoeksfaciliteiten creëren bovendien een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor getalenteerde onderzoekers en kennisintensieve bedrijven.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *