nieuws

Kabinet aan de slag met digitale inclusie

Het kabinet gaat werk maken van digitale inclusie. Dat schrijft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 12 december in de kamerbrief Digitale inclusie aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris heeft vier hoofddoelen voor ogen: digitale diensten voor iedereen makkelijker maken; mensen helpen om met digitalisering om te gaan; uitleggen wat de gevolgen van digitalisering zijn; samenwerken met bedrijven en andere organisaties.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zelf kunnen communiceren met de overheid, aldus Knops. Daarvoor is het nodig dat iedereen toegang heeft tot de overheid en informatie van die overheid kan begrijpen. De overheid moet dus zorgen voor goedwerkende websites en apps en overheidsorganisaties moeten bestaande digitale diensten verbeteren.

Ook wil Knops meer samenwerken met andere organisaties. Bijvoorbeeld met ministeries die werken aan sociale zaken en aan onderwijs of met gemeenten, want zij hebben direct contact met de mensen die extra hulp nodig hebben. ‘We gaan het bestaande netwerk van ondersteuning vergroten en versterken,’ aldus Knops. ‘Zo kunnen we nog meer gebruikmaken van de kennis en ervaring die er al is.’

Bovendien moet de overheid meer informatie geven over digitalisering en uitleggen wat de gevolgen zijn. Dat stelt mensen in staat om zelf meedenken over de rol van digitalisering in hun leven. Knops wil weten welke problemen inwoners hebben met digitalisering. Bijvoorbeeld door te vragen wat zij vinden van de websites van de overheid. En of zij vertrouwen hebben in het internet en zich daar veilig voelen.

Als laatste wil de staatssecretaris de samenwerking met bedrijven en andere organisaties versterken. Daartoe is afgelopen zomer de ‘Alliantie digivaardig Nederland’ in het leven geroepen. Knops: ‘We gaan dit netwerk vergroten en slimmer gebruiken. Zo willen we in Nederland nog meer kennis en ervaring met elkaar delen.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *