nieuws

Kabinet wil helft minder grondstoffen in 2030

Het kabinet zet fors in op een zuiniger grondstofverbruik. Het gebruik van primaire grondstoffen moet in 2030 zijn teruggebracht tot de helft. In 2050 moet de economie volledig draaien zonder afval. Dat staat in het Uitvoeringsprogramma circulaire economie dat op 8 februari is gepresenteerd.

Het uitvoeringsprogramma focust op vijf sectoren: biomassa en voedsel, kunststoffen, maakindustrie, bouw en consumptiegoederen. Deze sectoren spelen een grote rol in de Nederlandse economie en hebben een relatief hoge belasting voor het milieu. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) rapporteert iedere twee jaar over de voortgang.

Goede voorbeelden
Het programma bevat een aantal kansrijke projecten, activiteiten en goede voorbeelden. Zo heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een grondstoffenscan ontwikkeld zodat bedrijven kunnen zien waar en hoe zij hun risico’s op schaarste kunnen verkleinen. Ook is er aandacht voor het Plastic Pact: een samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven om minder plastic afval te maken en het overige afval beter te hergebruiken en te recyclen. De presentatie van dit pact vindt deze maand plaats.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *