Tekst Dave Schut
Beeld Hilbert Krane
René Bruijns en Jan Willem van der Schans brachten lokale voedselinitiatieven in contact met een bank om te kijken of die een rol kon spelen in de financiering. Dat proces leverde nuttige inzichten op.
René en Jan Willem zijn lid van het kernteam Stadslandbouw Nederland. ‘Uit onderzoek weten we dat er onder voedselinitiatieven veel behoefte is aan financiering,’ vertelt René. ‘Meestal bestaat deze financiering uit giften. Maar er zijn ook vormen waarbij men terugbetaalt, een lening dus. Toen we hierover een webinar organiseerden, kwamen we in contact met iemand van Triodos Bank. We besloten met hen eens te kijken wat er concreet nodig is om een bancaire lening te krijgen.’
Al snel bleken de initiatieven te weinig financiële gegevens te hebben. René: ‘We gebruikten eerst de MAEX, tegenwoordig Social Handprint, het platform om maatschappelijke impact in kaart te brengen. Maar dat was niet genoeg. We keken ook naar meer gangbare bancaire criteria, zoals inkomsten, uitgaven en de grootte van bedrag. Zo vielen er steeds kanshebbers af. De laatste die overbleef was een daktuin in Tilburg, die biodiversiteit zou brengen in een versteend deel van de binnenstad, en die inkomsten zou halen uit horeca. Helaas viel ook dit initiatief uiteindelijk af, omdat de horeca-activiteit als te risicovol werd beoordeeld. We waren er bíjna.’
Na een oproep op LinkedIn kwamen er nieuwe kanshebbers. Ook daarmee is het niet gelukt een daadwerkelijke financiering te realiseren. René: ‘Maar we hebben nu wel handvatten verzameld om zelf met de blik van een bank naar deze initiatieven te kijken.’
*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special: DuurzaamDoor Lees hier verder