nieuws

Leven lang leren met nieuwe kredietvorm

Vanaf 8 juni is het voor iedereen tot 55 jaar mogelijk om zich met het Levenlangleren- krediet te blijven ontwikkelen. Met ingang van studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar die geen recht meer heeft op studiefinanciering geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen: het Levenlanglerenkrediet. Zij kunnen dan tegen gunstige voorwaarden hun les- of collegegeld lenen als zij een opleiding in het mbo of het hoger onderwijs volgen.

De hoogte van het Levenlanglerenkrediet hangt af van de hoogte van het collegegeld of lesgeld dat de student moet betalen. Men kan het krediet aanvragen voor de duur van een opleiding. Voor het Levenlanglerenkrediet geldt dezelfde rente die studenten met recht op studiefinanciering hebben. Als het recht op Levenlanglerenkrediet stopt, begint men 1 januari van het daaropvolgende jaar met terugbetalen. De rente staat dan telkens voor vijf jaar vast. De lening moet in vijftien jaar terugbetaald worden. Hoeveel per maand terugbetaald moet worden, is inkomensafhankelijk.

Vanaf 8 juni 2017 is het mogelijk om het levenlanglerenkrediet bij DUO aan te vragen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. mogen personen boven de 55 jaar zich niet verder ontwikkelen?
    Deze groep moet toch ook zoals het nu is nog tenminste 12 jaar verder in het werkzame leven.
    Of gaat men er vanuit dat deze groep niks meer te leren valt of zelf beschikt over voldoende middelen?
    Is dit geen leeftijdsdiscriminatie?

  2. Ja, mooi initiatief maar inderdaad leeftijdsdiscriminatie…wel verwachten dat we allemaal tot bijna 70-jarige leeftijd doorwerken (wat dus ook geldt voor pakweg een 58-jarige), maar tegelijkertijd de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding ontzeggen op basis van leeftijd?
    Men is blijkbaar bang dat “de 55-plusser” dus toch niet oud genoeg meer wordt om de studieschuld in 15 jaar terug te betalen…