nieuws

Maak jongeren digisterker

Jongeren wegwijs maken als het gaat om de digitale overheid. Dat is hard nodig, vindt Stichting Digisterker, vooral bij laagopgeleide jongeren. Binnen de beleidsagenda NL DIGIbeter komt deze groep niet eens aan bod. ‘Gelukkig neemt het bewustzijn toe. De eerste stap naar een andere inrichting van de elektronische dienstverlening aan jongeren moet echter nog worden gezet.’

Vliegensvlug een appje versturen, een spelletje doen, een videootje uploaden naar YouTube of een plaatje posten op Instagram. Jongeren zijn vergroeid met hun smartphone. Toch schort er nog wat aan hun digitale souplesse. Met de ‘lifestyle-vaardigheden’ zit het wel snor. Tal van onderzoeken tonen echter aan dat jongeren tekortschieten als het om digitale informatievaardigheden gaat. Denk aan het zoeken van een baan, het afsluiten van een zorgverzekering via internet en last but not least het regelen van zaken met de digitale overheid.

Vanaf hun vijftiende komen jongeren steeds meer in aanraking met de overheid, bijvoorbeeld als ze een identiteitskaart nodig hebben of studiefinanciering aan willen vragen. Dan komt het aan op andere digitale ‘kunstjes’, die een grote groep jongeren ontbeert. Directeur Piet Boekhoudt en programmaleider jongereneducatie Angeliek van der Zanden van Stichting Digisterker spreken zelfs van een tweedeling in de maatschappij. ‘Er ontstaat een nieuwe klasse van burgers die niet in staat is haar digitale zaken te regelen,’ waarschuwt Boekhoudt, ‘ook niet die met de overheid.’ De in 2014 opgerichte Stichting Digisterker, die samenwerkt met onder meer de Koninklijke Bibliotheek en de Belastingdienst, ontwikkelt educatief lesmateriaal over het gebruik van de e-overheid. Via een landelijk netwerk van scholen en bibliotheken kunnen volwassenen en jongeren cursussen volgen om hun overheidszaken via internet snel en gemakkelijk te regelen, van het aanvragen van een paspoort tot het aanmelden op MijnOverheid.

Benieuwd naar de rest van het artikel?
Lees verder in de special iSamenleving: Laat de mens zich in data vangen? Voortaan als eerste op de hoogte van recente ontwikkelingen en achtergronden? Neem een gratis abonnement op magazine Publiek Denken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *