nieuws

Meer bevoegdheden politie en justitie tegen computercriminaliteit

De wet Computercriminaliteit III treedt vandaag in werking. Hiermee krijgen politie en justitie nieuwe bevoegdheden om computercriminaliteit beter te bestrijden. Met deze wet moeten het Openbaar Ministerie en de opsporingsdiensten sneller en effectiever gaan optreden.

Politie en justitie kunnen bijvoorbeeld heimelijk en op afstand (‘on line’) computers binnengaan voor de opsporing van ernstige delicten, zoals kinderpornografie, drugshandel of liquidaties. De wet geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid om daarna verschillende onderzoekshandelingen te verrichten. Zo kunnen zij gegevens ontoegankelijk maken of kopiёren, maar ook communicatie aftappen.

Lokpubers
Daarnaast wordt het mogelijk opsporingsambtenaren als ‘lokpubers’ in te zetten om de opsporing en vervolging van ‘groomers’, personen die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict met de nieuwe wet strafbaar. Ook kunnen malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, straks strafrechtelijk worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor een richtlijn ontwikkeld met nieuwe strafeisen voor oplichting via internet.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *