Uit het vijfde Nationale Raadsledenonderzoek van adviesbureau Daadkracht blijkt dat de helft van de gemeenteraadsleden vindt dat ze te weinig betaald krijgen voor hun werkzaamheden. Raadsleden die de vergoeding te laag vinden, besteden meer tijd aan het raadswerk dan raadsleden die van mening zijn dat de vergoeding volstaat en raadsleden die van mening zijn dat de vergoeding te hoog is.
Raadsleden besteden gemiddeld zestien uur per week aan het raadswerk en krijgen daarvoor een vergoeding van gemiddeld 14,35 euro per uur.
De tijd en de vergoeding zijn iets omhooggegaan in vergelijking met het laatste onderzoek in 2014. Toen kreeg een raadslid gemiddeld 14,20 euro en was hij of zij iets minder dan zestien uur kwijt aan het werk.
De gemiddelde tijdsbesteding van raadsleden hangt volgens het onderzoek in sterke mate samen met de grootte van de gemeente waarin zij actief zijn. Raadsleden uit de kleinste gemeenten (tot 8.000 inwoners) ontvangen gemiddeld de laagste vergoeding: 4,91 euro per uur. Raadsleden in gemeenten met een inwonertal tussen 150.000 en 375.000 inwoners ontvangen gemiddeld de hoogste vergoeding: 19,64 per uur.