nieuws

Ministerie van BZK ontwikkelt integriteitsscan voor kandidaat-bestuurders

Integere bestuurders zijn de basis van een sterke en gezonde democratie. Dat stelt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Met een nieuwe handleiding wil het ministerie handvatten bieden voor een meer eenduidige en zorgvuldige screening van kandidaat-bestuurders.

De Handleiding bassiscan integriteit bevat uitgangspunten voor een transparante en zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van risicoanalyses integriteit voor alle typen kandidaat-bestuurders. De focus ligt daarbij op de gemeenten, provincies en waterschappen. Maar ook politieke partijen kunnen er gebruik van maken bij de selectie van kandidaat-volksvertegenwoordigers, stelt het ministerie.

Hoog op agenda
Deze week overhandigde minister Ollongren de handleiding aan dijkgraaf Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen. ‘Integriteit staat binnen het openbaar bestuur inmiddels hoog op de agenda, en terecht. Het is voor alle Nederlanders van belang dat we integere bestuurders hebben, van wethouders tot ministers,’ aldus de minister.

Reeks initiatieven
De handleiding vormt onderdeel van een reeks initiatieven om de weerbaarheid van politieke ambtsdragers te versterken en ondermijning door criminelen te voorkomen. Zo heeft het ministerie eerder het netwerk Weerbaar Bestuur opgericht en zijn er veiligheidspakketten voor nieuwe burgemeesters.

De handleiding wordt na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschapsbesturen geëvalueerd, en waar nodig aangescherpt.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *