nieuws

MKB heeft weinig vertrouwen in kabinet

Ondernemers zeggen massaal het vertrouwen in het huidige kabinet op: liefst 84 procent denkt dat het beleid van de regering geen positief effect op het eigen bedrijf zal hebben. Dat blijkt uit onderzoek van MKB Belangen waar ruim 5.000 ondernemers aan meededen.

Het meest opvallende is dat ondernemers letterlijk geen vertrouwen in de woorden en de beloftes van het kabinet Rutte III hebben. Zo denkt 85 procent van de ondervraagden toch nog, direct of indirect, op te zullen draaien voor de gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting. Ook als het gaat om de verlaging van de vennootschapsbelasting is er weinig geloof.

Ondanks de vooruitzichten voor de economische groei en toenemende koopkracht, is het mkb overwegend pessimistisch over de impact daarvan op hun bedrijf. Liefst 83 procent verwacht geen positief effect van de 1,5 procent toename van de koopkracht op de eigen omzet. Slechts 19 procent denkt er zélf in 2019 financieel op vooruit te gaan. Het zijn vooral de bouw-gerelateerde ondernemers die de toekomst wel degelijk zonniger inzien.

De verhoging van het lage btw-tarief kan op weinig steun rekenen. Bijna 90 procent is hier op tegen en denkt dat het een negatief effect zal hebben. Dat is beduidend meer dan de 69 procent die in het onderzoek van 2017 negatief over de btw-verhoging oordeelde.

Over het algemeen zijn de ondernemers een stuk negatiever over het kabinetsbeleid, de eigen vooruitzichten en de betrouwbaarheid van de kabinet. Net als de voorgaande jaren vroegen wij de ondernemers om het kabinet een rapportcijfer te geven. Dit jaar komt dat gemiddeld uit op een vier. In 2017 was dit nog een mager zesje, in 2016 beloonde het MKB het kabinet nog met een 6,5.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *