Nederland moet 200 miljard euro extra investeren als het zijn klimaatdoelstellingen wil halen. Dat zegt adviesbureau McKinsey in onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd. Bijkomend voordeel: het levert minimaal 45.000 banen op. En 2 procent extra economische groei.
Nederland streeft ernaar om zijn CO2-uitstoot in 2050 met 80 tot 95 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Maar met de huidige reductie van gemiddeld 0,7 procent per jaar wordt dat doel bij lange na niet bereikt. In twintig jaar moet dat percentage worden verdrievoudigd, tot 2 procent per jaar. Vanaf 2020 is bovendien een investering noodzakelijk van rond de 10 miljard per jaar — in totaal zo’n 200 miljard euro.
Deze 200 miljard euro moet volgens McKinsey vooral worden gestopt in het stimuleren van energiebesparende maatregelen in woningen, elektrische auto’s en duurzame energie. Zo moeten er de komende twintig jaar 47 offshore windparken ter grootte van het onlangs aanbestede Borssele-windpark worden aangelegd en zonneparken met een totale oppervlakte van 120 vierkante kilometer
Op korte tot middellange termijn leveren de extra investeringen minimaal 45.000 banen op en 2 procent extra economische groei. Een tweede voordeel is dat handelsbalans van Nederland verbetert, doordat minder fossiele brandstoffen hoeven te worden ingevoerd en sectoren worden ontwikkeld die buitenlandse investeerders kunnen aantrekken. Meer lezen: FD.nl.