nieuws

Nederlandse ambtenaren verdienen goed

Nederlandse ambtenaren zitten qua inkomen in de top 10. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) onder aangesloten landen. Er werd niet alleen gekeken naar de lonen, maar ook rekening gehouden met onder meer pensioenbijdragen.

 In de categorie senior beleidsadviseurs verdienen Nederlandse ambtenaren in vergelijking met andere OESO-landen erg goed. Daar staat Nederland met gemiddeld 106.000 euro op de derde plek. België en Duitsland voeren hier de lijst aan, met 141.000 en 114.000 euro. Nederland betaalt ambtenaren in deze categorie een stuk meer dan het OESO-gemiddelde van 78.000 euro.

Topmanagers verdienen bij de Nederlandse overheid gemiddeld 179.000 euro per jaar. Hiermee staan ze op de zevende plek, onder landen zoals Italië (346.000 euro), maar ook buurlanden Duitsland (300.000) en België (248.000). Nederland zit hiermee onder het OESO-gemiddelde van 203.000 euro.

In het middenmanagement worden ambtenaren iets meer betaald dan het gemiddelde van 118.000 euro. Met 124.000 euro belandt Nederland hier op de zesde plaats, weer onder de buurlanden. Frankrijk staat met 167.000 euro bovenaan.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 1. Als dit de gemiddelde inkomens van beleidsadviseurs of topmanagers zijn dan zitten ze niet bij de gemeenten. 50.000 inwoners, senior beleidsadviseur rond de 60.000 euro; Dat betekent als het gemiddeld 106.000 euro is dat ergens bij de overheid de Balkenende norm bijna wordt overschreden….. Ik vraag me dan echt af waar deze enorme inkomens worden verdiend.

 2. Tendentieus bericht. Er wordt alleen gekeken naar de salarissen bij de centrale overheid. Dat geeft geen representatief beeld. Verder is de kwalificatie “goed” voor een top-10 klassering op een totaal van minder dan dertig discutabel. Ten slotte wordt het “gemiddelde” sterk beïnvloed door een relatief kleine groep, de senior beleidsadviseurs. Ik wil stellen dat de term “middelmatig” beter op zijn plaats zou zijn. Als we de lokale overheid in het plaatje mee zouden nemen, zou de term “ondermaats” mogelijk meer in de buurt komen. Vooral als we de vergelijking naar koopkracht zouden maken, dus met landen met een vergelijkbaar prijspeil.

 3. Wat een suggestieve kop boven dit artikeltje. Lang niet alle Nederlandse ambtenaren zijn Senior Beleidsadviseur, Topmanager of Middenmanager. Als er gekeken wordt naar alle Nederlandse ambtenaren (wat de kop suggereert) lopen we dan als Nederland nog steeds voorop?

 4. Hier klopt niets van. waar is dit op gebaseerd.
  Bij een inkomen van € 106.000 zit je volgens de rijks schalen in schaal 14/15.
  Bij een inschaling in S14 op basis van 36 uur is het jaarinkomen rond de € 96.000 (ex WG pensioenbijdrage)
  Het kopje meld “De Nederlandse ambtenaren zitten qua inkomen goed” en vervolgens wordt alleen de senior beleidsadviseur genoemd met een inkomen van
  €106.000 per jaar. dit suggereert dat het merendeel van het ambtenarij in Schaal 14/15 is ingedeeld. Was dat maar waar 🙂

 5. is dit gemiddelde salaris gebaseerd op het gemiddelde salaris van een presentator van De wereld draait door of zo? Sr beleidsadviseurs zitten echt niet op dit gemiddelde, meer afdelingsmanagers. Wat een slecht verhaal vind ik dit, de onderliggende cijfers wil ik wel eens nader zien.