nieuws

Nederlandse digitale sector kan groeien in Duitsland

Nederlandse bedrijven hebben volop mogelijkheden voor groei in Duitsland. Vooral in de digitale sector liggen nog extra kansen. Met name op het gebied van Internet of Things, big data en cyber security kan Nederland haar sterke internationale concurrentiepositie verder uitbouwen. Dat blijkt uit het KPMG-rapport Export opportunities for the Dutch ICT sector to Germany dat minister Kamp vandaag op de Hannover Messe in ontvangst nam.

In Duitsland wordt volgens het onderzoek voor het Internet of Things een samengestelde jaarlijkse groei van 33 procent verwacht naar uiteindelijk een marktwaarde van vijftig miljard euro in 2020. De wereldwijde waarde van deze markt wordt in dat jaar al op 1620 miljard euro geschat, maar de mondiale groei is lager (23 procent) dan in Duitsland.

De relatief hoge groei in Duitsland biedt volgens het onderzoek bij uitstek kansen voor ondernemingen uit ons land die mondiaal voorop lopen als het gaat om het Internet of Things. Nederlandse bedrijven zijn nu al producent of toeleverancier voor deze apparaten in de auto-industrie (navigatiesystemen, technologie voor elektrische en zelfrijdende auto’s), maar ook voor toepassingen in precisielandbouw, zorg (eHealth) en huishoudelijke apparaten. Er zijn naast grotere bedrijven bovendien in Nederland veel meer startups en scale-ups actief met innovatieve oplossingen voor de vraagstukken binnen deze sector dan in Duitsland.

Voor big data geldt eveneens dat de groei in Duitsland (22 procent) tot 2020 hoger wordt ingeschat dan het mondiale verwachte cijfer (13 procent). De wereldwijde markt voor big data is over drie jaar zo’n 54 miljard euro waard, de Duitse markt 3,7 miljard. Nederlandse bedrijven hebben volgens het onderzoek ook hier een goede concurrentiepositie vooral als het gaat om analytische software voor de landbouw, zorg, automotive en de infrastructuursector.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *