nieuws

Nederlandse economie in de lift

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2017 met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is de dertiende periode van drie maanden op rij waarin sprake is van economische groei. Zowel de export, investeringen als consumptie zijn verder gestegen. Ook de vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn goed. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt een economische groei van 2,5 procent in 2018.

De groei van de Nederlandse economie leidt er toe dat er in hoog tempo banen bijkomen in Nederland. In het tweede kwartaal was sprake van de hoogste banengroei sinds 2008. Dat heeft ook een snelle daling in de werkloosheid tot gevolg: in 2015 waren er nog gemiddeld 614 duizend Nederlanders werkloos, dit jaar zijn dat er naar verwachting minder dan 450 duizend. Volgend jaar mogen we volgens het CPB een verdere daling van de werkloosheid verwachten.

De ramingen van het CPB  bevestigen dat de overheidsfinanciën er gunstig voorstaan. In de komende jaren bestaat er veel ruimte op de begroting. Burgers, bedrijven en overheden hebben grote inspanningen geleverd om dat resultaat te bereiken. Een volgend kabinet heeft dan ook de uitdaging om verstandig met het grote overschot om te gaan. Het voortzetten van de energietransitie en een ambitieus innovatiebeleid helpen om de duurzame groei van de Nederlandse economie verder te verstevigen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *