nieuws

Onderzoek naar zorgcowboys wint Stuiveling Open Data Award 2019

Pointer, Reporter Radio en Follow the Money (FTM) winnen de Stuiveling Open Data Award (SODA) en 20.000 euro voor hun onderzoek naar zogenoemde zorgcowboys. Dat zijn dit gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik te maken van wet- en regelgeving. Ze maken de zorg veel duurder dan nodig is.

Mogelijke fraude door zorgondernemers
Het onderzoek naar zorgcowboys legt mogelijke fraude door zorgondernemers bloot, met behulp van open data. Dankzij dit onderzoek en de onthullingen die daaruit volgden hebben gemeenten intern onderzoek gedaan en stappen gezet om het teveel gedeclareerde zorggeld terug te halen.

Van open data naar waardevolle informatie
De jury prijst het onderzoek naar zorgcowboys vanwege de mooie combinatie tussen open data, eigen data, onderzoek en visualisatie, die zijn weerslag vindt in innovatieve journalistieke producties. De inzenders zijn er daarmee in geslaagd om van open data waardevolle informatie te maken en dit op een aantrekkelijke manier toegankelijk te maken voor een groter publiek.
Nieuwe dynamiek
De jury koos het onderzoek als winnaar vanwege de gebruikte methodiek, die zorgt voor impact. Het zorgt voor een nieuwe dynamiek in het maatschappelijk debat. ‘De gebruikte data zijn open, de werkwijze is transparant en navolgbaar en biedt ruimte voor discussie en andere interpretatie. Cruciaal voor een goed maatschappelijk debat.’
Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *