nieuws

Regionaal Ontwikkelprogramma voor rijksvastgoed

Het kabinet heeft onlangs besloten tot het uitvoeren van een Regionaal Ontwikkelprogramma voor rijksvastgoedMet circa 90.000 ha. grond en 12 miljoen m² vloeroppervlakte is het Rijksvastgoedbedrijf de grootste grondbezitter en vastgoedeigenaar in Nederland. Bij de ontwikkeling van dit vastgoed wil het kabinet naast het economische rendement ook nadrukkelijk het maatschappelijk rendement centraal stellen.

Een voorbeeld voor het Regionale Ontwikkelprogramma is de bijdrage van het rijk aan Energierijk Den Haag: een aanpak waarbij in samenwerking met de gemeente Den Haag, woningcorporaties en andere gebouweigenaren door een gebiedsgerichte aanpak een deel van de binnenstad energieneutraal moet zijn in 2040. Dit kan door smart buildings te ontwikkelen, samen te werken op het gebied van duurzame energie en gebouwen en installaties aan elkaar te koppelen. Energierijk Den Haag laat zien dat een slimme koppeling tussen gebouwen, meer resultaat oplevert dan een benadering per gebouw.

Bij de uitvoering van het Regionaal Ontwikkelprogramma wil het kabinet de verbindende factor zijn door de inzet van het eigen rijksvastgoed en het samenbrengen van partijen. Een belangrijke voorwaarde is dat al die partijen gezamenlijk investeren.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *