De inzet van mediators door (lokale) overheden neemt steeds meer toe. Dat zeggen de beroepsvereniging VMO, de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en hoogleraar mediation Dick Allewijn op de website van de NOS. Dat mediation meer ingeburgerd raakt als instrument voor conflictmanagement, blijkt onder andere uit de populariteit van mediationopleidingen onder burgemeesters. De helft van de burgemeesters heeft inmiddels zo’n opleiding gedaan, aldus de NOS.
‘De overheid geeft niet graag de regie uit handen,’ zegt hoogleraar Dick Allewijn in een interview met de omroep. ‘Maar de inschakeling van een mediator als onafhankelijke derde is voor gemeenten een mogelijke oplossing. De overheid maakt de regels en er kan niet altijd ‘geschikt’ worden. De overheid heeft naast een zorgende ook een controlerende taak. Zij is dus niet altijd te porren voor herstel van teloor gegaan vertrouwen. Ook houden ze bij de overheid niet van het woord onderhandelen. Dat doet teveel denken aan handje klap. Maar de overheid is wel bezig om beter contact te hebben met burgers. Dat zie je ook aan projecten als Prettig Contact met de Overheid.’
Dit verhaal over mediation gaat gezien mijn eigen ervaringen ermee, niet op voor situaties waarin sprake is van ongelijke machtsverhoudingen (i.c. werkgever – werknemer).
Mediation is meer een parallel-circuit geworden voor een overheid die beducht is voor de administratieve rechtsgang. Een cursusje op kosten van de belastingbetaler iigt dan al snel voor de hand en zou eigenlijk een teken aan de wand moeten zijn. De burger is zekerder met een objectieve bestuursrechter.