nieuws

Overheid krijgt geen grip op beveiliger Fox-IT

Het lukt het ministerie van Defensie niet om afspraken te maken met cyberbeveiliger Fox-IT over zeggenschap bij het bedrijfsonderdeel van Fox-IT dat de Nederlandse staatsgeheimen beveiligt. De partijen zijn hierover al anderhalf jaar in overleg, maar ze zijn het nog altijd niet eens over de mate waarin de overheid inspraak moet kunnen krijgen. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Het bedrijf uit Delft kwam in 2015, tot verrassing van de Nederlandse overheid, in handen van de Britse investeerdersgroep NCC. Dat leidde tot een discussie over de vraag hoe veilig de Nederlandse staatsgeheimen nog zijn, nu Fox een buitenlandse eigenaar heeft. Om in de toekomst meer grip op het cruciale bedrijf te hebben eiste Defensie daarop dat het meer zeggenschap zou krijgen bij Fox Crypto, het bedrijfsonderdeel dat de staatsgeheimen beveiligt.

Maar het uitwerken van deze afspraken verloopt volgens de krant moeizaam. De oorspronkelijke eis dat Defensie als eerste aandelen zou kunnen kopen bij verkoop van het crypto-onderdeel heeft het ministerie laten vallen. En ook over andere zaken, zoals de benoeming van nieuwe bestuurders, zijn de partijen het nog niet eens.

De wederzijdse afhankelijkheid tussen Fox-IT en de Nederlandse overheid is groot. De overheid kan de beveiliging van staatsgeheimen niet zomaar aan een ander bedrijf geven: de kennis van Fox-IT is zeer gespecialiseerd, en uitwijken naar een buitenlands bedrijf ligt vanwege de aard van de te beveiligen informatie zeer gevoelig. Tegelijk heeft Fox de Nederlandse overheid ook nodig. Bij de afdeling crypto is 90% van de inkomsten afkomstig van die overheid, vertelde bestuurder Ronald Prins onlangs op een bijeenkomst voor de pers.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *