nieuws

Overheid moet beter kijken naar dure technologie in de zorg

Bij de introductie van nieuwe technologie in de zorg is er vaak te weinig informatie over de te behalen gezondheidswinst en de kosten. Hierdoor is onduidelijk of we waar voor ons geld krijgen als behandelingen met nieuwe apparaten in het zorgverzekeringspakket vallen. Er zijn nu weinig prikkels voor partijen in de zorg om meer gegevens over de effectiviteit te verzamelen. Dit schrijft het Centraal Planbureau vandaag in het onderzoek De introductie van dure technologie in de zorg.

Het uitblijven van die prikkels komt volgens het CPB doordat een nieuwe behandelmethode nu zonder bewijs over de effectiviteit in het pakket kan komen. De overheid kan maatregelen nemen om de prikkels voor het verzamelen van bewijs te vergroten. Met meer informatie kan zij een niet- of weinig kosteneffectieve behandelmethode buiten het zorgverzekeringspakket houden en zo op lange termijn de stijging van de zorguitgaven, en dus de premies, beperken zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

De overheid kan maatregelen nemen om beter onderbouwde beslissingen over de nieuwe, dure technologie te stimuleren. Er kan bijvoorbeeld een meldplicht komen zodat duidelijk is welke nieuwe technologie gebruikt wordt, er kan betere informatie beschikbaar komen door meer internationale samenwerking van overheden en zorgaanbieders en de overheid kan eisen dat fabrikanten en aanbieders de meerwaarde van de nieuwe apparaten aantonen. Om onderzoek naar de meerwaarde van de nieuwe technologie te ondersteunen, kan deze tijdelijk worden vergoed. Die vergoeding kan dan worden betaald buiten het verzekerde pakket en tegen dezelfde prijs als de bestaande goedkopere standaardbehandeling.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *