nieuws

Podcast #2 Verder door verzet

In 2020 begint Publiek denken met het uitzenden van podcasts. In de tweede podcast Verder door verzet! spreekt journalist Maurits van der Toorn met Eva Wolf, bestuurskundige aan de universiteit van Tilburg en Annie van de Pas, netwerkdirecteur van de Natuur en Milieufederatie, over het nut van constructieve conflicten bij het ontstaan van draagvlak.

Wolf doet onderzoek naar conflict in besluitvormingsprocessen. Ze schreef daarover een essay, ook getiteld Verder door verzet!. In dat essay maakt ze duidelijk dat er constructieve conflicten bestaan die nuttig zijn om tot een goed resultaat te komen. ‘Conflict is soms een taboewoord, maar het is net zo neutraal als samenwerking.’ De ervaring heeft geleerd dat conflict juist leidt tot een beter eindresultaat, zelfs als er door dat conflict enige tijd een impasse is ontstaan, want een conflict kost wel tijd. Haar advies: organiseer als overheid zelf je conflicten.

Van de Pas herkent het beeld dat Wolf schetst en ziet dat overheden vaak (te) lang proberen conflicten te vermijden. Dat is geen goede tactiek, vindt ze: ‘Wees niet bang voor participatie op beleidsniveau, maar zie het als een kans voor meer draagvlak.’

Lees het essay Verder door verzet!.

De serie ‘Een zoektocht naar draagvlak’ is een samenwerking tussen Publiek Denken en DuurzaamDoor.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *