nieuws

Publiek Denken publiceert special en e-zine Groen akkoord; regionale samenwerking

De RES is een van de instrumenten om te komen tot regionaal gedragen keuzes voor de opwekking van duurzame energie en de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. Hoe komt energie op de plek waar het nodig is? Hoe kunnen we van de energietransitie een succes maken?

Lees het in de special Groen akkoord; regionale samenwerking

Aan bod komen onder andere:

JONGE KLIMAATAGENDA – Steeds meer jongeren maken zich zorgen over het klimaat. Als onze stem zwaarder had geteld, dan had het Klimaatakkoord er anders uitgezien, aldus Maarten Labots, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging: ‘De focus lag vooral op doelen halen in 2030, maar dat is onvoldoende om de fundamentele transitie in te zetten die nodig is voor een leefbare toekomst.’ Onlangs presenteerde de Jonge Klimaatbeweging een eigen Jonge Klimaatagenda.

LEERPROGRAMMA – Voor een succesvolle warmtetransitie moet iedereen meedoen. Niet alleen de actieve koplopers, maar ook de middengroepen en achterblijvers. Hoe betrek je die? Uit het leerprogramma Middengroepen betrekken bij aardgasvrije wijken blijkt dat bewonersinitiatieven daar eigenlijk al verrassend goed in slagen.

AARDGASVRIJ – Bij de energietransitie is afwachten geen optie, zegt Lot van Hooijdonk, wethouder mobiliteit, energie en groen in Utrecht en voorzitter van de VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu. ‘Hoe langer we wachten om wijken aardgasvrij te maken, des te harder moeten we straks werken.’

RES-REGIO’S – Om een CO2 -reductie te realiseren van tenminste 49 procent, is samenwerking van alle betrokken partijen noodzakelijk: van overheid en bedrijfsleven tot bewoners. Op decentraal niveau moet die samenwerking vorm krijgen in de RES-regio’s. Maar vooralsnog blijkt die vooral een ambtelijke aangelegenheid te zijn.

KOSTEN EN ZEGGENSCHAP – Miljoenen woningen in Nederland moeten de komende jaren van het aardgasnet worden afgekoppeld. Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis, pleit ervoor om kosten en zeggenschap beter in balans te brengen.

VIVET – Om de energietransitie goed uit te voeren, is dringend behoefte aan betrouwbare informatie. Juist op decentraal niveau. Gemeenten en provincies moeten voor de uitvoering van het Klimaatakkoord nu nog te veel zelf data bij verschillende instanties opvragen en naast elkaar leggen. Het project VIVET gaat daar verandering in brengen.

POLITICI, TOON LEF – Als we ons aan het Klimaatakkoord van Parijs willen houden, zullen we ook technologieën moeten gebruiken die omstreden zijn, zegt energie-expert Machteld van den Broek. Ze roept politici op om lef te tonen. ‘Kies voor een brede mix van alle technologieën.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *