nieuws

Publiek Denken publiceert special Publieke professional: veranderend samenspel

De samenleving is volop in beweging. De competenties die de publieke professional nodig heeft om zijn werk te doen, zijn de afgelopen decennia enorm veranderd. Inhoudelijk sterk zijn op een beleidsthema volstaat al lang niet meer. Grote verschuivingen tussen overheden en de complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd vragen om een nieuwe rol van de ambtenaar.

Wat vergt het werken voor de publieke zaak anno 2018? Hoe kan de ambtenaar excelleren als publieke professional? En op welke wijze kunnen overheidsorganisaties ambtelijk vakmanschap faciliteren? Dit en meer leest u in de Publiek Denken-special Publieke professional: veranderend samenspel.

Lees hier het e-zine Publieke professional: veranderend samenspel

Aan bod komen onder andere:

  • STRATEGISCH PERSONEELSBELEID – De noodzaak voor een strategisch personeelsbeleid voor het rijk is evident: de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe, het werk van de ambtenaar verandert van karakter, de inzet van ict maakt functies overbodig maar creëert ook nieuwe, en er is sprake van vergrijzing van de overheidsorganisatie. Met een ambitieus plan met zeven ‘focuspunten’ hoopt het rijk de komende jaren voldoende gekwalificeerde mensen binnen te halen én te houden. De gemeenten zijn al aan de slag gegaan.
  • POLITIEKE SENSITIVITEIT – Politieke besluitvorming is het hart van het democratische systeem, ook in de gemeente: de raad bepaalt de politieke kaders, de ambtenaren ondersteunen de politiek daarbij. Om dat goed te doen is politieke sensitiviteit nodig. Maar hoe ontwikkel je die? Het geheime handboek: politieke sensitiviteit voor ambtenaren geeft tips en trucs.
  • ONDERZOEK WERKBELEVING – In zijn algemeenheid zijn ambtenaren blij met hun werk. Maar liefst 74 procent geeft aan tevreden tot zeer tevreden te zijn en 52 procent voelt zich door zijn werkgever gewaardeerd. Toch hebben ze ook wat te wensen. Zo is niet iedereen tevreden over de mate van openheid in de eigen organisatie. En kantoor- tuinen leiden vooral af van het werk.
  • INTERGRITEIT – Het Interdepartementaal Platform Integriteit Management Rijk heeft in 2017 een Leeratelier opgezet om te leren over het begrip integriteit. Sluit het integriteitsbeleid nog wel aan op recente ontwikkelingen? Een interview met Emilie Schreuder, hoofd van de afdeling Ambtelijk Vakmanschap en Rechtspositie op het ministerie van BZK.
  • BESTE AMBTENAAR – Anne Langenesch is de Beste Ambtenaar van het Jaar 2018 geworden. De programmamanager stoomt de gemeente Zaanstad klaar voor de Omgevingswet die vanaf 2021 de regels voor ruimtelijke ontwikkeling moet samenvoegen. ‘Ook nu al creëren we meerwaarde voor bewoners en bedrijven.’
  • BESTE OVERHEIDSMANAGER – Emine Özyenici is Overheids- manager van het Jaar geworden. De directeur Informatievoorziening en Inkoop op het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) zet zich met verve in voor een digitaal toekomstbestendig Nederland. Haar belangrijkste kenmerken: openheid, transparantie en het zoeken van verbinding.
  • BESTE OVERHEIDSORGANISATIE – Het waterschap Aa en Maas beperkt zich niet tot de zorg voor droge voeten en schoon drinkwater. De organisatie heeft oog voor de veranderende samenleving, is een gewaardeerd partner voor inwoners en bedrijven en is innovatief. Daarom is Aa en Maas uitgeroepen tot Beste Overheidsorganisatie van 2018.
Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *