nieuws

Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren hoog op duurzaamheid

Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren hoog op duurzaamheid. Dit blijkt uit een quickscan van Natuur & Milieu naar de duurzaamheid van grote gemeenten. Toch scoort geen enkele gemeente overal goed op. Ook voor de koplopers is er nog een hoop werk aan de winkel.

De uitdagingen verschillen per gemeente. Zo maakt de hoeveelheid hoogbouw het lastiger voor grote, stedelijke gemeenten als Amsterdam en Rotterdam om hoog te scoren op het aantal zonnepanelen per inwoner. Gemeenten met veel oude, historische gebouwen zoals Delft en Haarlem moeten weer meer doen om het energieverbruik omlaag te krijgen.

Gemeenten kunnen hun burgers ook het goede voorbeeld geven met duurzame keuzes. Dit kan bijvoorbeeld door zelf duurzaam in te kopen. Maar nog lang niet elke gemeente geeft het goede voorbeeld, blijkt uit het onderzoek. Zo houden de meeste gemeenten geen rekening met uitstoot bij de inkoop van eigen vervoer. Ook neemt nog lang niet elke gemeente groene stroom af. Juist dit soort laaghangend fruit kan makkelijk geplukt worden, aldus de onderzoekers.

Gemeenten met ambitieuze klimaatdoelen blijken vaker hoog te scoren in de quickscan. Zo wil Utrecht klimaatneutraal zijn in 2030. Deze doelen worden vaak vertaald naar concreet beleid, zoals het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone.

De quickscan kijkt naar 42 van de grootste stedelijke gemeenten van Nederland, verenigd in de G4 en G32. Voor de quickscan heeft Natuur & Milieu 12 indicatoren onderzocht op het gebied van energie, mobiliteit en afval. De selectie is tot stand gekomen op basis van openbaar beschikbare, actuele datasets. Daarbinnen is gekozen voor indicatoren waar een gemeente ook duidelijk zelf invloed op uit kan oefenen. In de quickscan biedt Natuur & Milieu de gemeenten specifieke handvatten om hun scores omhoog te krijgen.

Het hele rapport is hier te lezen.
Een snel overzicht van de 42 gemeenten is hier te vinden.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *