Vorig jaar al pleitte minister Asscher tijdens Rutte-II voor een langer vaderschapsverlof voor vaders en meemoeders met een pasgeboren baby. De vaders zouden dan beter op het werk presteren, minder ziek zijn en een gelukkiger mens zijn. Na de verkiezingen werd het plan op initiatief van de VVD ‘controversieel verklaard’: het wetsvoorstel kon niet worden behandeld. Asscher, nu demissionair minister, maakte gebruik van de stroperigheid van de formatie, door de wet opnieuw aan de orde te stellen. Deze tweede poging is door de formerende partijen gedwarsboomd. Het nieuwe kabinet wil zijn eigen richting geven aan dat beleid. Hierdoor is het wetsvoorstel dat in 2019 in zou gaan met een jaar vertraagd.
De gemeente Rotterdam heeft besloten daar niet op te wachten. Ambtenaren in Rotterdam van wie de partner een kindje heeft gekregen, krijgen mogelijk vanaf volgend jaar langer doorbetaald vrij om bij hun kind te zijn. Rotterdam wil het kraamverlof voor partners uitbreiden naar drie weken, waarbij 70 procent van het loon wordt doorbetaald. Hiermee loopt de stad voor op de invulling van het zogenoemde vaderschapsverlof: wettelijk heeft een werknemer na de bevalling van de partner recht op twee dagen betaald kraamverlof.
ING doet het zelfs nog beter: in hun nieuwe CAO van 2018 is opgenomen dat vaders maar ook meemoeders een maand betaald vaderschapsverlof kunnen opnemen.